Business

Fælles fodslag i EU om pres på skattely

Alle lande i EU er enige om to nye tiltag til at lægge pres på verdens skattely og firmaer, der benytter dem.

Der er usædvanlig enighed blandt de 28 EU-lande om at gøre mere for at bekæmpe skatteunddragelse.

Oven på skandalen om Panama-papirerne, der har afsløret utallige velhavere og virksomheder i skattely i Panama og andre steder med fordelagtige skatteregler, er politikerne under pres for at reagere.

Som svar på det pres har EU's finansministre fælles fundet frem til foreløbig to tiltag, der skal gøre det sværere at slippe uden om skattemyndighedernes søgelys.

"Sort liste"

Det første er en såkaldt "sort liste", der skal samle de såkaldt "ikke-samarbejdende" lande på en fælles EU-liste, hvorefter de kan blive genstand for sanktioner, hvis de ikke retter ind.

- Der er enstemmighed om at oprette en fælles EU-liste over skattely før sommeren er ovre, siger EU-kommissær Pierre Moscovici, som fremlagde planerne forrige uge, efter det uformelle finansministermøde i Amsterdam lørdag.

Tidligere er forsøg på at oprette en sådan liste strandet på grund af uenigheder blandt EU-landene, hvor nogle har 85 lande på deres skattelyliste, mens andre har nul. Især har synet på Luxembourg, som er med i EU, splittet medlemslandene.

EU's andet redskab bliver at oprette et register med automatisk deling af informationer om virksomheders ejere - i første omgang som et forsøgsprojekt.

Danmark lover samarbejde

Det skal lette skattemyndighedernes undersøgelse af de forskellige firmaer og fondes strukturer, som er en vigtig del af problemerne med skatteunddragelse. Registret bliver dog ikke offentligt tilgængeligt.

- Alle 28 lande er gået med på den plan, og det er et fantastisk resultat af vores diskussioner, siger den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem.

Danmark lover at gå fuldt ind i arbejdet mod skattely.

- Vi støtter alle initiativer, der er på bordet, og vi er villige til at gå længere, hvis de initiativer, vi har taget, og de nye ikke er tilstrækkelige, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), som har tiltro til, at landene vil agere hurtigt.