Panama-lækagen

Apple skønnes at have gemt 1192 mia. kroner i skattely

Nonprofitorganisationen Oxfam mener at have afsløret et systematisk misbrug af det globale skattesystem. 50 af USA's største selskaber er involveret.

USA's 50 største selskaber anslås i en ny rapport at have i omegnen af 1.400 miliarder dollar i skattely.

Det er kommet frem i en rapport fra nonprofitorganisationen Oxfam, der har gransket de lækkede dokumenter fra Panama-skandalen.

Det skriver The Guardian.

Systematisk misbrug af skattesystem

Oxfam beskriver i sin rapport, hvordan de store multinationale selskaber udnytter et kompliceret og mørkelagt netværk af underselskaber til at undgå at betale skat af astronomiske beløb.

- Endnu en gang har vi bevis for et massivt systematisk misbrug af det globale skattesystem, siger Oxfams senior skatterådgiver, Robbie Silverman, til The Guardian.

Oxfam har fundet evidens til deres rapport ved blandt andet at bruge dokumenter fra Panama-lækagen, som de minutiøst har gennemgået.

Det estimeres, at brugen af skattely de facto har bragt den amerikanske selskabsskat ned fra de foreskrevet 35 procent til 26,5 procent imellem 2008 og 2014.

Apple topper listen

Oxfam har på baggrund af rapporten opfordret til, at USA gennemfører en omdiskuteret lov, der har det formål at stoppe skattely.

Derudover opfordrer organisationen til, at det internationale samfund påbegynder et land-til-land rapporteringssystem for at undgå, at selskaber kunstigt overfører deres indtægter ud af det land, hvor pengene faktisk er tjent, hvilket især rammer udviklingslande hårdt.

Listen af firmaer, der har store summer i skattely, toppes af Apple, der skønnes at have gemt 1192 milliarder kroner (181 milliarder dollar), General Electric (119 milliarder dollar) og Microsoft (108 milliarder dollar).

Oxfarms undersøgelse kommer dagen efter, at der var indkaldt til høring på Christiansborg om netop skattely.

39.000 milliarder kroner gemt i skattely

Skal man tro eksperterne, udgør de amerikanske selskabers skjulte beløb en betydelig andel af de formuer, der er gemt i skattely.

Forsker fra Københavns Universitet, Niels Johannesen, der deltog ved høringen på Christiansborg, anslog, at der er gemt i omegnen af 6.000 milliarder dollar svarende til omkring 39.000 milliarder kroner i skattely.

Er det korrekt svarer det til, at omkring 10 procent af de private formuer på globalt plan er gemt i skattely.

- Der er ikke nogen statistik man kan slå op i, fordi skattely i sagens natur er omgivet af en masse hemmelighedskræmmeri.

- Der er dog en ny metode, som jeg synes er utrolig overbevisende, og som baserer sig på international investeringsstatistik, lød det fra Niels Johannesen.

Skammelsen forklarer, hvordan selskaber kan lave skattetænkning i EU.