Danske firmaer tilbyder Panama-pakke: Den koster under 10.000 kroner

Danske firmaer tilbyder aftaler, der kan føre penge udenom det danske skattevæsen. Aftalerne byder på ubegrænset fuldmagt og stedfortrædende direktør.

Det er ikke kun i Panama, at firmaer som Mossack Fonseca slĂĄr sig op pĂĄ at hjælpe rigmænd og virksomheder med at placere penge i sĂĄkaldte offshore-selskaber, hvor eksempelvis de danske skattemyndigheder ikke kan fĂĄ adgang til værdierne.

Også herhjemme findes der flere firmaer, der tilbyder aftaler, der på mange måder ligner de aftaler, som er blevet afdækket i forbindelse med lækagen af 11,5 millioner dokumenter fra Panama-firmaet Mossack Fonseca.

Et af de danske firmaer er Taxconsult, der på sin hjemmeside tilbyder en "Offshore selskabspakke". Udover selskabsstiftelse rummer pakken også en ubegrænset fuldmagt, stedfortrædende direktør og sågar et bestyrelsesreferat.

Prisen for pakken er 12.895 kroner, og det nye selskab bliver sĂĄ oprettet pĂĄ Seychellerne, som ifølge Taxconsult tilbyder "nogle af de stærkeste juridiske bestemmelser om formuebeskyttelse og anonymitet, der nogensinde er set".

Taxconsult: - Ingen kommentarer

TV 2 har været i telefonisk kontakt med Taxconsult, der pĂĄ sin hjemmeside oplyser, at firmaet har adresse i Kolding. Telefonen blev taget af en engelsktalende mand, der oplyste, at han hed Ivanov. Han ønskede dog ikke at lade sig interviewe af TV 2. 

Et andet firma med dansk hjemmeside og danske kontaktoplysninger er OffshoreConsult, der også tilbyder en pakkeløsning til virksomhedsejere, der ønsker "nul skat og fuld anonymitet".

Hjemmesiden tilbyder at oprette offshore-selskaber i Gambia, og her er prisen for en fuld pakke 8.995 kroner. TV 2 har uden held forsøgt at komme i kontakt med OffshoreConsult, der oplyser et dansk telefonnummer, og en adresse i London.

Ikke ulovligt

Afsløringen af den massive skattespekulation, der er forbundet med det Panama-baserede firma Mossack Fonseca, har skabt vrede og forargelse verden over.

I Island endte afsløringerne med at koste statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson posten, efter det kom frem, at han og konen var nævnt i de lækkede papirer. OgsĂĄ i Storbritannien og pĂĄ Malta har lækagen sat de politiske ledere under pres.

Men ifølge en ekspert i dansk og international skatteret er det ikke nødvendigvis ulovligt at rĂĄdgive kunder om, hvor de kan placere deres penge pĂĄ en "attraktiv" mĂĄde.

- Det er ikke i sig selv ulovligt, og hvis du i rĂĄdgivningen erstatter ”Seychellerne” med ”Tyskland” ville der jo ikke være noget odiøst i det. Nogle lande er mere attraktive pĂĄ grund af lavere beskatning, men de er mĂĄske ogsĂĄ attraktive, fordi de kan tilbyde at have hemmeligheder. DĂ©r kan det blive lidt mistænksomt, nemlig hvis man gør det for at gemme sig for skattemyndighederne, siger Michael Tell, der er lektor pĂĄ Juridisk Institut pĂĄ CBS.

Milliarder i skattely

Det er uvist, hvor mange danskere der har placeret penge i ly for skat, men ifølge et studie fra 2013 er der pĂĄ verdensplan placeret omkring 6.000 milliarder dollars i skattely. 

Ud af det beløb ejes et beløb svarende til cirka 100-150 milliarder kroner af danskere. Det vurderer Niels Johannesen, der er lektor i økonomi ved Københavns Universitet med speciale i beskatning og skatteunddragelse.

Senest har den britiske avis Sunday Times offentliggjort en liste med navnene på 37.000 selskaber, som angiveligt har penge placeret i skattely. Den liste skal nu granskes af medarbejdere i SKAT, der på den måde vil undersøge, om der er ført penge uden om den danske statskasse.