Business

Peter Aalbæk stopper som direktør for Zentropa: Er mæt af dage

Peter Aalbæk stopper som direktør og fortsætter som 'menig medarbejder' i fimselskabet Zentropa. Han er 'mæt af dage'.

Peter Aalbæk Jensen meddeler på sin 60 års fødselsdag, at han trækker sig tilbage fra direktørposten i Zentropa. Fremover skal en kollektiv ledelse stå i spidsen for filmselskabet.

Det meddeler Peter Aalbæk Jensen i en pressemeddelelse fredag morgen. Selv fortsætter 'Ålen' som menig medarbejder i Zentropa.

- På denne dag, hvor jeg fylder 60 år, har jeg valgt at stoppe små 25 års virke som leder af Zentropa. Jeg kan mæt af dage glæde mig over seneste markante sejre. Firmaets triumf over arvefjenden, Det danske Filminstitut, hvis ledelse nu i to markante sager mod Zentropa har lidt ydmygende nederlag. Først underkendelsen ved Revisornævnet, derefter Justitsministeriets kendelse om DFI’s ulovlige idømmelse af skærpet tilsyn af Zentropa. Samtidig vil filmene »Kollektivet«, 'Flaskepost fra P' og snart 'Der kommer en dag' samlet sælge over 1.200.000 billetter i Danmark her i første halvår af 2016, siger Peter Aalbæk Jensen til DAGBLADET Køge.

Peter Aalbæk Jensen bor selv i Herfølge.

Ny ledelse er på plads

Han nævner også Sølvbjørnen til skuespilleren Trine Dyrholm for hendes rolle i 'Kollektivet' som en nylig sejr.

Den nye ledelse af Zentropa er allerede på plads.

- Jeg overlader stafetten til en kollektiv ledelse, bestående af fem personer, der står mig meget nær: Anders Kjærhauge, Frederik Nemeth, Rikke Ennis, Louise Vesth og Sisse Graum Jørgensen. Anders får titlen af administrerende direktør, men den samlede ledelse kører firmaet i fællesskab. Denne model har vi afprøvet nu i halvandet år og det er bæredygtigt, fortæller Peter Aalbæk Jensen.

Ikke et 'clean cut' 

Ålen lægger dog ikke filmen helt på hylden.

- Selv vil jeg fortsætte mit virke som igangsætter af filmprojekter. Dette har jeg flirtet med i nogle år. Filmatiseringen af Jussi Adler- Olsens bøger om Afdeling Q og Jesper W. Nielsen og Søren Sveistrups 'Der kommer en dag' er de foreløbige færdige resultater. I år starter jeg Birgitte Stærmose og Kim Fupz’ 'Darling' og Anders Morgenthaler og Mikael Wulfs 'Vejfesten'. Således vil jeg fra nu være menig medarbejder i den virksomhed, jeg startede sammen med Lars von Trier januar 1992, siger Peter Aalbæk Jensen til DAGBLADET Køge.

Lars von Trier og Peter Aalbæk Jensen fortsætter deres fælles ejerskab af 25 procent af Zentropa. Kristian Levring ejer yderligere 25 procent og Nordisk Film ejer 50 procent.

Herunder Peter Aalbæks afskedssalut i form af en annonce i dagens udgave af dagbladet Politiken.