Sådan kan rigmænd hive penge ud af skattely uden at blive opdaget
Med ganske få forholdsregler kan danske velhavere nemt hive penge ud af skattely, uden myndighederne får besked.
Medier verden over har de seneste dage beskrevet den såkaldte ’Panama-fidus’, der viser, hvordan blandt andre rigmænd og virksomheder kan sende penge i skattely.
Lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama har vist, hvordan firmaet hjælper personerne med at oprette skuffeselskaber med en fiktiv bestyrelse.
På den måde er det bestyrelsen, der formelt råder over formuen, mens rigmanden får en fuldmagt, som giver vedkommende fuld adgang til pengene.
Men hvordan bruger de af pengene, uden at myndighederne opdager den skjulte formue?
Hele fidusen er, at pengene fra start er placeret i en bank i et land uden stramme indberetningsregler til myndighederne – for eksempel i Luxembourg.
- På den måde kan den rigtige ejer med sin fuldmagt hæve af pengene, mens det fortsat er selskabet i Panama, der er registreret som ejer og dermed skattepligtig, forklarer Lars Bo Langstad, professor og ekspert i økonomisk kriminalitet ved Aalborg Universitet.
På den måde kan rigmænd altså hæve penge og bruge dem, som man ellers ville bruge kontanter – til rejser i udlandet, gå på restaurant, købe tøj og lignende.
Der er dog grænser for, hvor mange penge rigmanden kan gå ud og bruge ad gangen uden at blive opdaget. Eksempelvis kan han ikke bare hæve penge til en ny Ferrari og gå ned til bilforhandleren.
Med et kontantforbud i Danmark på 50.000 kroner er alle former for forhandlere nemlig forpligtet til at indberette det, hvis nogen betaler et beløb højere end dette kontant.
- Men så længe han holder sig under 50.000, er det intet problem, forklarer Lars Bo Langstad.