Business

Huslejesmæk truer en million danskere: Slå koldt vand i blodet

Det er ikke kun de danske boligejere, der kan se frem til en huslejestigning, hvis den såkaldte Basel-Komités planer føres ud i livet.

En million danske lejere i det almene boligbyggeri kan se frem til voldsomme huslejestigninger, hvis et forslag om at indføre skærpede kapitalkrav til de danske realkreditselskaber indføres.

Det skriver Finans torsdag.

I dag er lejere i den almene sektor beskyttet af et prisloft, som betyder, at realkreditselskaber ikke må kræve mere end 0,27 procent i bidragssats for deres udlån til almene boligselskaber. Men den såkaldte Basel-Komité har planer om at indføre nye kapitalkrav, som vil gøre det dyrere for realkreditselskaber at producere realkreditlån.

De nye krav vil alt andet lige få huslejerne i de almene boliger til stige med flere tusinde kroner om året for, fordi bidragssatsen vil mangedobles, lyder det.

Direktør: Man skal slå koldt vand i blodet

Ifølge Carsten Tirsbæk Madsen, der er administrerende direktør i BRFkredit, er truslen eksisterende, men forslaget fra Bazel er langt fra at blive ført ud i livet.

Bazel-komiteen kan nemlig ikke udstikke regelsæt, der automatisk bliver implementeret. Det skal forbi regeringerne i de enkelte lande - gennem EU. Det er på vej til godkendelse i EU, og alle i det politiske landskab er klar til at få det ændret, lyder det.

- Jeg tror, man skal slå koldt vand i blodet. Det er på et meget tidligt stadie, og når forslagene kommer, så vil der blive reageret. Dér, hvor de vil få utilsigtede konsekvenser for virksomheder og private, vil man med garanti forsøge at forhindre det i at ske, siger Carsten Tirsbæk Madsen  til TV 2.

Det betyder dog ikke, at man skal tage den med ro. Og det er der heller ikke nogen, der gør.

- Jeg ved, at både ministeren, regeringen og alle partier - lige fra det yderste venstre til det yderste højre - er opmærksomme på, at forslaget er på vej til at blive behandlet i EU-systemet, og at det kan få vidtgående konsekvenser, hvis man ikke gør noget. Og jeg ved, at man er klar til at kæmpe en kamp for, at det ikke sker, siger Carsten Tirsbæk Madsen.

Det kan få ret dramatiske konsekvenser

Spørger man administrerende direktør Carsten Nøddebo fra Realkredit Danmark, kan de nye krav helt ødelægge den billige finansieringsmodel, som lejerne nyder godt af i dag.

- Det kan få ret dramatiske konsekvenser for beboere i den almene sektor, hvis man indfører generelle kapitalkrav. Den sektor er i så fald i risiko for at blive hårdere ramt end andre,siger han til Finans.

Forklaringen er, at realkreditselskaber skal polstre sig med kapital, når de låner ud. Hvor omfattende polstringen skal være, afhænger af, hvem der lånes til.

Der skal gemmes flere penge på kistebunden, hvis udlånet er til en forgældet landmand, hvor risikoen, for at lånet misligholdes, er stor, end hvis der lånes ud til private boligejere.