Panama-lækagen

Milliarder i skattely: Så meget går Danmark glip af hvert år

Dokumenter fra omstridt Panama-firma har igen sat fokus på skatteundragelse, der hvert år koster Danmark dyrt.

En omfattende lækage har afsløret, hvordan rigmænd, sportsstjerner, politikere og virksomheder med hjælp fra Panama-firmaet Mossack Fonseca har oprettet selskaber rundt om i verden.

Hvis selskaberne bruges til at skjule formuer, betyder det, at ejermændenes hjemlande går glip af skatteindtægter.

Her udgør Mossack Fonsecas aktiviteter kun en brøkdel af det samlede billede, og da skatteunddragelse selvsagt foregår uden myndighedernes kendskab, kender ingen det reelle omfang. Men der er tale om store beløb.

Ifølge et studie fra 2013 er der på verdensplan placeret omkring 6.000 milliarder dollars i skattely, som stammer fra privatpersoners finansielle formuer.

Danmark mister milliarder

Ud af det enorme beløb ejes et beløb svarende til cirka 100-150 milliarder kroner af danskere. Det vurderer Niels Johannesen, der er lektor i økonomi ved Københavns Universitet med speciale i beskatning og skatteunddragelse.

Derfor anslår han, at Danmark hvert år går glip af 2,5-3,75 milliarder kroner fra skat på kapitalindkomst (fx renter, dividender, kursgevinster).

- Hvis der i et eller andet omfang er tale om indkomster, der flyttes i skattely, inden de beskattes herhjemme, er tabet selvfølgelig endnu større. Så bliver tallet meget usikkert, men mit forsigtige skøn er omkring 3-5 milliarder kroner, siger Niels Johannesen til TV 2

Et tilsvarende beløb optræder i en rapport fra Skatteministeriet fra 2014 om bekæmpelse af skatteunddragelse. Her fremgår det, at:

”Forskning peger på, at der i Danmark sker skatteunddragelse gennem skattely for godt 3-5 mia. kr. årligt, opgjort som manglende beskatning af afkast af finansielle formuer, der er ført i skattely."

Her havner pengene

Det er ikke ulovligt i sig selv at oprette et selskab i udlandet. Men ofte oprettes selskaberne i en række lande, hvis love gør det muligt for rigmændene at skjule værdier for myndighederne i deres hjemland. 

En opgørelse fra 2015 over de finansielt mindst gennemsigtige lande viser således et sammenfald med mange af de lande, hvor Mossack Fonseca har oprettet sine selskaber gennem årene.

Det er et internatinoalt konsortium af journalister, der på baggrund af lækagen fra Mossack Fonseca i Panama har kunnet afsløre oplysningerne.

Sidste år kunne samme konsortium på baggrund af en anden lækage afsløre, hvordan over 100.000 internationale kunder hos banken HSBC's Schweiz-afdeling kunne holde formuer uden skattemyndigheders søgelys.

Her blev det afsløret, at 314 danskere tilsammen havde 4,8 milliarder kroner stående i banken i 2006-2007. Efterfølgende kom det frem, at Skat kendte til danskernes hemmelige bankkonti i HSBC, men ikke havde gjort noget for at inddrive skat fra de gemte formuer.