Laver udenlandske selskaber til danskere: Ikke mit ansvar om de bruges til skattesnyd

Dansk erhvervsmand hjælper med at oprette selskaber i udlandet, men mener ikke, han kan holdes ansvarlig for, om de bruges til skattesnyd.

Lækagen af 11,5 millioner dokumenter har de seneste dage afsløret, hvordan advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama hjælper blandt andet rigmænd, politikere og sportsstjerner med at oprette skuffeselskaber i skattely.

TV 2 har i flere dage forsøgt at få en kommentar fra de personer, der medvirker til at oprette de såkaldte offshore-selskaber, og har onsdag været i kontakt med en dansk erhvervsmand, der forklarer, at han ”lever af at sælge assistance med at oprette selskaber i udlandet, hvis folk ønsker det”.

Erhvervsmanden fastholder, at han kun vil fortsætte samtalen under betingelse af, at hans navn og firmanavn ikke kommer frem.

Ifølge ham selv har han ikke meget kendskab til Panama-selskaber, da han primært har arbejdet med selskaber andre steder i udlandet. Han er i dag ikke klar over, om de selskaber, som han har hjulpet med at oprette, sidenhen er blevet brugt til at holde noget ude af skattemyndighedernes søgelys.

- Det er selvfølgelig meget ærgerligt, hvis et selskab, jeg har solgt, bruges til at snyde i skat, men det kan man ikke rigtig sikre sig mod.

- Hvis en bilforhandler sælger en BMW, kan den også bruges til at køre for stærkt. Hvis en der sælger jagtudstyr, sælger et jagtgevær, kan det også bruges til at gå ud og lave nogle ting, som det absolut ikke skal bruges til, siger erhvervsmanden.

Støtter mere åbenhed på området

Danskeren understreger, at han plejer at opfordre folk til at overholde spilleregler og gennemgå dem med deres revisor, som er inde i det skattetekniske. Men den del forholder han sig ikke selv til.

- Jeg vil være meget ked af det, hvis de kunder, jeg har haft, har snydt i skat, for det er ikke det, der er intentionen. Men der findes en milliard måder at snyde i skat, hvis det er det, som folk vil.

- Der kan dog være nogle helt legitime grunde til at købe et selskab i udlandet, især hvis noget af ejerkredsen er udenlandsk og derfor ikke synes, at deres investeringer skal beskattes i Danmark, siger han.

Hvis den aktuelle sag fører til mere åbenhed på offshore-området, er det kun noget, som erhvervsmanden støtter op om.

- Der vil altid være nogle lande, der har nogle forskellige skatteregler, og folk vil jo typisk prøve at placere deres penge der, hvor skatten er lavest. Jeg mener sådan set, at en større åbenhed er fint, for det vil gøre det mere legitimt og fjerne nogle af de myter, der er omkring det.