Ole Krohn om Panama-lækagen: Nordea er i alarmberedskab

Pilen peger blandt andet på Nordea i den store sag om skattely i Panama, hvilket har sat banken i alarmberedskab, siger TV 2s erhvervskommentator.

Banker, sportsfolk og virksomheder har skjult formuer for de danske skattemyndigheder ved at samarbejde med en udbyder af skattely-løsninger i Panama.

Det viser et historisk stort læk af data til mere end 100 medier, som Politiken og DR har været med til at gennemgå. Blandt andet har Nordeas filial i Luxembourg medvirket til dette.

Krohn: Nordea i alarmberedskab

At Nordea allerede har meldt ud, at der ikke er noget i vejen med bankens metoder, tyder ifølge TV2s erhverskommentator Ole Krohn på, at banken er sat i alarmberedskab. 

- Der var interne møder i går, de har sat jurister på sagen og de vejer deres ord på en guldvægt i deres svar. Her står, at de før 2009 ikke spurgte ind til noget, hvis en velhavende kunde ville lave et Panama-selskab. Men efter 2009 er man begyndt at stille skrappere krav, siger Ole Krohn.

Og at banken erkender, at man er blevet nødt til at gå fra position a til b, viser, at manøvren potentielt har været sprængfarlig, lyder vurderingen fra Ole Krohn.

- Det bliver ikke mindre sprængfarligt af det her læk, der viser, at der er løbende diskussioner mellem Nordea og kunder om, hvordan det ser ud med mulighederne og hvordan Panama ligger i feltet i forhold til at få en 'skatte-let' ordning. 

Redaktør: En grim sag

Det tegner konturerne af en rigtig grim sag for Nordea, mener redaktør på Finanswatch, David Bentow. 

- Det behøver ikke være skatteunddragelse, at man ejer eller er med til at stifte et selskab i Panama. Når det er sagt, klinger det hul, når Nordea i går har sagt, allerede inden DR viste dokumentaren, at de ikke rådgiver om skatteunddragelse, siger han og fortsætter: 

- For hvordan hænger det sammen, at man ikke hjælper med skatteunddragelse, hvis man samtidig hjælper nogle kunder med at lave selskaber i nogle lande, hvor der som udgangspunkt ikke er mulighed for at internationale skattemyndigheder kan få informationer. Så Nordea har for mig at se et relativt stort forklaringsproblem. 

Se hele interviewet med Ole Krohn og David Bentow i videoen i toppen af artiklen. 

De er indblandet i sagen om skattely i Panama
Flere prominente navne er blevet sat i forbindelse med sagen Få et overblik her.

Sådan har skattefinten fungeret

Ifølge de medier, der har beskæftiget sig med papirene fra det store læk, har det fungeret på følgende måde:

* En dansk virksomhed eller privatperson opretter et selskab i Panama. Advokatfirmaet Mossack Fonseca sætter såkaldte stråmænd i spidsen for selskabet.

* De tre lokale stråmænd i Panama får rent proforma tildelt titel af direktører.

* En fuldmagt fra stråmændene sikrer dog, at den danske velhaver eller virksomhed fortsat råder over pengene i selskabet.

* Selskabet er fritaget fra at betale skat i Panama, hvis det ikke har aktiviteter i landet.

* Der er heller ingen pligt til at aflægge regnskab.

* De danske skattemyndigheder kan dermed ikke få indsigt i de værdier, som selskabet har placeret i skattelyet.

* Ejeren kan fra det skjulte selskab via en bank, der ikke er omfattet af regler om indberetning, overføre penge til sit hjemland.

* Siden 1. januar 2016 har Nordea været omfattet af nye regler om indberetning.

Kilder: DR, Politiken.