Ngo-formand tordner mod Nordea: Røvrender staten

Nordea skal retsforfølges, hvis banken har hjulpet danskere med at slippe for skat, siger ngo imod korruption.

Banker som Nordea røvrender staten ved at hjælpe danske borgere og virksomheder med at undgå at betale skat i Danmark. Og hvis det kan bevises, at den har hjulpet borgere med at slippe for skat, skal banken retsforfølges.

Det siger formanden for Transparency Internationals danske afdeling, Knud Gotfredsen.

- I det omfang, at man kan dokumentere, at bankerne aktivt har medvirket til skatteunddragelse, så skal de selvfølgelig retsforfølges, siger han.

Transparency International er en ngo, der bekæmper korruption og bestikkelse og arbejder for mere åbenhed i internationale transaktioner.

Den danske formands udmeldinger kommer efter den opsigtsvækkende afsløring af, at Nordea i stor stil har hjulpet danske virksomheder, velhavere og sportsfolk med at skjule penge i skattely ved hjælp af et advokatfirma i Panama med ekspertise i skattely.

Kræver virkelig dobbeltmoral

Også Jyske Bank har ifølge afsløringer fra DR og Politiken haft et samarbejde med det omtalte advokatfirma Mossack Fonseca i Panama.

- Det er betænkeligt, at banker, der under finanskrisen fik offentlige statsgarantier via bankpakkerne, på den måde røvrender staten ved at medvirke til, at borgere ikke betaler skat.

- Det kræver virkelig dobbeltmoral, siger Knud Gotfredsen.

Han mener, at finansministeren, justitsministeren og skatteministeren bør tage en alvorlig kammeratlig samtale med direktørerne for de pågældende danske banker.

Det er et læk af 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet, der ligger bag afsløringen i 109 medier verden over. Blandt skatteunddragerne er velhavere, politikere, kongelige, sportsfolk og virksomheder.

Kan bruges af terrorister

Knud Gotfredsen forventer, at skattemyndighederne følger op på de navngivne eksempler, der blev afsløret i DR's dokumentar "Det store skattelæk" søndag aften.

Han minder om, at metoden med at skjule penge for myndighederne ogsĂĄ kan bruges af kriminelle og terrorister.

- Det er en konstruktion, der kan bruges af hvem som helst. Her er den blevet brugt af nogle danskere, der muligvis har været lovlydige på stort set alle punkter undtagen lige det der med at betale skat.

- Men de samme systemer kan jo bruges af terrorister, gangstere, korrupte embedsmænd og statsledere, fordi du jo netop slører, hvem der ejer selskaberne. Og jeg er ikke sikker på, at skattelyet kan se forskel på, om indbetalingerne kommer fra en kriminel eller fra en skatteplaget dansker, siger han.