Mærsk overvejer at stoppe gasproduktion i Nordsøen

A.P. Møller - Mærsk er på kanten til at indstille sin produktion af gas fra Nordsøen, da det i fremtiden ikke vil kunne betale sig.

A.P. Møller - Mærsk overvejer at lukke næsten al produktion af gas i den danske del af Nordsøen i 2018, hvis der ikke findes en økonomisk løsning for produktionen. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

- Sammen med vores partnere i DUC er vi ved at evaluere den langsigtede økonomiske bæredygtighed i at udnytte de eksisterende ressourcer, skrive chefen for Maersk Oil Denmark, Martin Rune Pedersen, i meddelelsen.

Priserne på olie falder - mens prisen på gassen stiger 

Der er tale om gasfelterne Tyra East og Tyra West, de klart største gasfelter i den danske del af Nordsøen. Infrastrukturen ved Tyra-felterne er ved at have udlevet deres levetid. Det blevet dyrere at hente gas op, fordi kalklaget omkring felterne har rykket sig, og samtidig er olieprisen faldet markant.

 - Som del af evalueringen skal vi evaluere, under hvilke forudsætninger en genopbygningen af faciliteterne kan ske. Grundlaget for den beslutning skal være på plads i 2016 for at sikre produktion fra feltet, lyder det i meddelelsen.

Og da grundlaget ikke er på plads, har Maersk Oil varslet gasmarkedet og altså offentligheden om, at man vil lukke ned for aktiviteterne i 2018. 

- Vi arbejder på, hvad der kan være af muligheder sammen med vores partnere, siger chefen for Maersk Oil Danmark, Martin Rune Pedersen til Ritzau.

Kræver investeringer på flere milliarder 

Erhvervsmediet Finans har tidligere beskrevet problematikken omkring Tyra-feltet. Ifølge mediet vil en fortsættelse af produktionen fra Tyra kræve investeringer på 30 milliarder kroner.

- Det er mange milliarder kroner, der skal investeres. Men det afhænger jo helt af, hvilken plan vi kommer frem til, siger Martin Rune Pedersen.

Han er grundlæggende ikke glad for at gå i detaljer med, hvad der skal til for at opretholde produktionen. Der er samtaler, der pågår med partnerne i feltet og ikke mindst med den danske stat.Det er dog en reel mulighed, at der må lukkes ned for Tyra-feltet, der er det klart største af de danske gasfelter og står for omkring to tredjedele af produktionen. Samtidig er Tyra det sted, hvor gas fra andre felter bliver sendt til for at blive ført til Danmark.

 - Der findes nogle forbindelser til Holland, som er noget, vi kigger på, så vi kan fortsætte produktionen fra nogle af de sydlige felter. 

 - Vi skal have grundlaget på plads, så vi kender de økonomiske rammebetingelser for produktionen af olie i Nordsøen, så vi kan træffe en beslutning. Jeg ønsker ikke at gå i detaljer med, hvad specifikt vi diskuterer. Men vi bliver nødt til at kigge på at lukke de eksisterende faciliteter ned, siger Martin Rune Pedersen.

Mere end 90 procent af Danmarks gasproduktion går gennem Tyra, der ikke bare producerer, men også er central for produktionen af gas i Nordsøen. Tyra bliver udvundet af DUC, der består af A.P. Møller - Mærsk, Shell, Nordsøfonden og Chevron.