Panama-lækagen

Nordea afviser at have hjulpet med skattesnyd

Nordeas afdeling i Luxembourg beskyldes for aktivt at have bidraget til kunders skatteunddragelse.

Allerede inden en DR-dokumentar søndag aften sætter fokus på danske bankers medvirken til skatteunddragelse via selskaber i Panama, er Nordea ude at forsvare sig.

Banken afviser søndag eftermiddag i en pressemeddelelse, at man uretmæssigt er med til at hjælpe nogle af sine klienter med at slippe for at betale skat.

- Nordea følger alle regler og love på dette område. Vi vil ikke acceptere at blive misbrugt til skatteunddragelse.

- Vi har en klar politik for skatterådgivning og klare etiske standarder. Vi tilskynder eller medvirker ikke til skattemæssige konstruktioner, der kan anses som skatteunddragelse.

- Vi hjælper vores kunder med at betale den skat, de skal, hedder det i pressemeddelelsen.

Det er den internationale sammenslutning af undersøgende journalister ved navn ICIJ, der søndag aften løfter sløret for en historie, der udspringer af en læk fra et omstridt skatterådgivningsfirma i Panama.

Ifølge DR's foromtale af programmet skulle en række danske banker og enkeltpersoner optræde i de lækkede dokumenter, og Nordea er altså angiveligt en af dem.

I hvert fald skriver banken selv, at Nordea Private Banking International indgår i dokumentaren.

Nordea hævder imidlertid, at afdelingen i Luxembourg allerede i 2009 traf forholdsregler, som var mere vidtgående end branchen i øvrigt for at forhindre skattesvindel.

Bankkoncernen hævder også, at man ikke accepterer selskabskonstruktioner, som ikke er gennemsigtige for de relevante skattemyndigheder.