Danske virksomheder skriger pĂĄ kvalificerede ansatte

Der er en alvorlig mangel pĂĄ kvalificeret arbejdskraft, lyder konklusionen i en ny analyse.

Der er akut mangel pĂĄ arbejdskraft i Danmark, kvalificeret arbejdskraft.

SĂĄdan lyder beskeden fra 179 store danske virksomheder i en ny analyse fra Copenhagen Capacity og DI, der udgives lørdag.

58 procent af de største danske virksomheder svarer i undersøgelsen, at de inden for de seneste 12 mĂĄneder har oplevet en â€ťakut kompetencekløft”.

Flere udlændinge ansættes med lukrativ skatterabat

Forfatter: Ritzau

decms://727a6ce70c673fac280bca04ab9479b09ee1c19c

{settings}

Kløften bliver større

Claus Lønborg, der er administrerende direktør i Copenhagen Capacity, kalder situationen for "alvorlig".

38 procent svarer, at manglen pĂĄ kvalificeret arbejdskraft har haft en negativ pĂĄvirkning pĂĄ deres forretning i Danmark, og 43 procent af de adspurgte virksomheder har angivet, at det er gĂĄet ud over deres vækst i Danmark.

- Det er ganske alvorligt, at sĂĄ mange virksomheder oplever, at de kvalificerede medarbejdere, de skal bruge, ikke er til rĂĄdighed. Alternativet er jo at dæmpe væksten. Det er og bliver afgørende vigtigt, at vi kan fastholde de kvalificerede medarbejdere og talenter fra blandt andet danske universiteter, vi allerede har i landet, lyder det fra Claus Lønborg.

Sådan svarede virksomhederne i undersøgelsen

Forfatter: Unknown

https://datawrapper.dwcdn.net/LuJWR/2/

{settings}

Og der er ikke noget i analysen, der peger pĂĄ, at det bliver bedre. Halvdelen af virksomhederne svarer i undersøgelsen, at kompetencekløften vil være lige stor de kommende 12 mĂĄneder. 41 procent forventer, at deres mangel pĂĄ arbejdskraft ligefrem vil stige yderligere.

Jo større virksomheden er, desto større er kompetencekløften, lyder en af konklusionerne i undersøgelsen. 

Det er især kvalificerede forskere og ingeniører, som virksomhederne efterspørger. 23 procent svarer, at de mangler it-specialister.

Her er en akut mangel pĂĄ kvalificeret arbejdskraft

Cowi: Vi mangler medarbejdere

En af de virksomheder, der har oplyst, at de mangler duelige medarbejdere, er den danske ingeniør- og rĂĄdgivningsvirksomhed COWI.

Her har man brug for ingeniører og specialister, men de mangler, lyder det.

Ifølge Lars-Peter Søbye, der er topchef i COWI, stikker den manglende arbejdskraft en kæp i hjulet pĂĄ virksomhedernes konkurrenceevne og landets vækst:

- Vi ville ikke have haft vores position i dag, hvis vi ikke havde opbygget kompetencerne på vores hjemmemarked først. Skal de danske virksomheder fortsat skabe vækst ud af landet og begå sig på det benhårde globale marked, er det ganske enkelt afgørende, at vi har verdensklassekompetencer med i bagagen.

Talenter mødes lørdag

Som opfølgning på undersøgelsen arrangerer Copenhagen Capacity en international talentkonference med deltagelse af flere af landets største selskaber.

Konferencen har til formål at sammenkoble op mod 200 internationale talenter med seks af Danmarks største virksomheder.

Lørdag den 2.april. mødes selskaber som Microsoft, Novo Nordisk, Maersk, COWI, Grundfos, Coloplast med talenterne og drøfte, hvordan kompentencehullet bliver lukket.