Business

Mærsk smider milliarder i marokkansk havn

Mærk vil investere voldsomt i havnen i marokkanske Tangier.

A. P. Møller - Mærsk investerer markant i havnen i den marokkanske by Tangier, som selskabet allerede driver en del af. Det skriver A.P. Møller - Mærsk i en pressemeddelelse.

Samlet vil det lyseblå konglomerat, mere specifikt havnedivisionen APM Terminals, investere 758 millioner dollar - fem milliarder kroner - i havnen.

- Dagens annoncering viser vores stærke dedikation til at investere i handel og forbedre forsyningskæderne i den vestlige del af Middelhavet.

- APM Terminals vil bibringe vigtig innovation og fremtidig kapacitet til en at verdens mest strategiske sejlruter, Gibraltarstrædet, skriver administrerende direktør for APM Terminals, Kim Fejfer.

Driver allerede del af havnen

APM Terminals driver allerede en del af havnen i Tangier, der ligger på den afrikanske kyst op mod Spanien. Her håndterede APM Terminals 1,7 millioner containere i 2015.

Den nye udbygning vil lægge yderligere to kilometer kaj til havnen og have et højteknologisk, automatiseret anlæg.

Samlet er det planen, at det nye havneanlæg skal kunne håndtere fem millioner containere om året, når det efter planen står færdigt i 2019.

36 millioner containere

APM Terminals opererede ved udgangen af 2015 63 havne verden over og håndterede samlet 36 millioner containere.

 Det gav en omsætning på 4,2 milliarder dollar og et resultat på 654 millioner dollar

 Tangier er en ældgammel havneby, der blev grundlagt af Karthago i det femte århundrede.

 Byen har været en vigtig havn siden da, hvor den har været under henholdsvis romersk, vandalsk, arabisk og marokkansk kontrol.