Business

Nykredit i nyt stormvejr - der er ikke tale om rygter

Nykredits forklaring på de forhøjede bidragsatser, bliver anfægtet af Basel-komitéen. Nu svarer Nykredit igen.

Nykredit går fredag endnu engang en storm i møde.

Finanskæmpen, der har forklaret gebyrstigninger med nye tiltag fra Basel-komitéen, bliver fredag ifølge Jyllands-Posten modsagt af den selv samme komité, der ikke vil have skylden for, at Nykredit sætter priserne op.

Det er ikke muligt at fastslå, hvordan de kommende regler vil ramme de danske banker, men der ikke tale om regler, der vil skabe en radikal forandring, lyder det.

- Det er ren spekulation. Det er antagelser baseret på rygter om regelsættets effekt, siger Margaret Critchlow, kommunikationsspecialist i Basel-komitéen til Jyllands-Posten.

Hun kalder ifølge avisen regelændringen for "en revidering af de eksisterende".

Nykredit: Det ER nye krav

Udtalelser har nu fået Nykredit til at reagere. Nykredit afviser, at der er tale om "rygter".

- Det her er for alvorligt til, at medier gør det til en overfladisk strid om ord. Om man kalder Basel-Komitéens arbejde for nye regler eller revisioner af eksisterende regler er aldeles uvæsentligt, lyder det fra koncerndirektør i Nykredit, Søren Holm, i en meddelelse.

Han fastholder, at der i Basel-komitéen arbejdes på nye krav.

- Jeg ved ikke, hvad kommunikationsmedarbejderen i komitéen konkret har udtalt sig om til Jyllands-Posten eller i hvilken sammenhæng, men så sent som i december offentliggjorde Basel-Komitéen et 68 sider langt konkret udspil, der tegner linjerne til nye vidtrækkende krav. Krav som selv i minimumsversioner udfordrer Nykredit. Dette udspil har komitéen selv bedt os forholde os til ved at sende det i høring, tilføjer han.

Nykredit: Vi er særligt udfordret

Tidligere har Nykredit forsvaret gebyrstigningerne med, at de har været nødvendige for at opbygge kapitalkrav. Og det fastholder Søren Holm.

- Basel-kravene er en særligt stor udfordring for Nykredit af især to årsager. For det første har vi med vores særlige struktur i modsætning til vores konkurrenter ikke adgang til at hente ekstern kapital på markedet. For det andet er Nykredit en 'outlier'. 95 procent af Nykredits balance består af lange uopsigelige realkreditlån, hvilket står i modsætning til hovedparten af de danske og europæiske banker, som EU i høj grad lovgiver efter, lyder det fra Søren Holm.

Ekspert: Det er ikke godt nyt for Nykredit

Spørger man bankekspert Lars Krull, der er er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, er meldingen fra Basel-komitéen ikke godt nyt for Nykredit.

Han mener ikke, at Nykredit behøver en børsnotering, som han dog er tilhænger af.

- Nykredit kan sagtens tjene sig til den kapitalbuffer, som selskabet har brug for ifølge reglerne, siger han til Jyllands-Posten.