Danske bøger hitter i udlandet - her er de vilde med os

Udlandet er vilde med danske tv-serier, men også bøger fra danske forfattere sælges i disse år i stor stil til det udenlandske marked.

GĂĄr du ind i en boghandel i New York, Berlin eller Amsterdam, hører det ikke længere til sjældenhederne, at du kan finde en dansk forfatter pĂĄ hylderne.  

Faktisk køber udenlandske forlag i disse ĂĄr i stigende grad rettighederne til at oversætte og sælge en lang række danske bøger.

FAKTA: Danske bogrettigheder solgt til udlandet

Solgte rettigheder pĂĄ danske bøger til udlandet:

2011: 255

2012: 418

2013: 341

2014: 300

2015: 360

Kilde: Kulturstyrelsen

De seneste tal fra Kulturstyrelsen viser, at antallet af solgte rettigheder til danske bøger i 2015 var det højeste i flere ĂĄr med 360 solgte rettigheder, hvilket er over 100 flere end i 2011. Kun i rekordĂĄret 2012 klarede rettighedssalget sig bedre.

Særligt de danske børnebøger og krimier hitter, og det danske salg til udenlandske markeder er i høj grad bĂĄret frem af krimierne, fortæller Jenny Thor, der er chef for Gyldendals udlandsagentur.

- Forfattere som Jussi Adler-Olsen har været med til at ĂĄbne døren for andre forfattere pĂĄ nye markeder. BĂĄde fordi der etableres oversættere i de pĂĄgældende lande, men ogsĂĄ fordi, der opstĂĄr en interesse for, hvad Danmark ellers kan byde pĂĄ, siger hun.

Forlagsbranchen har ikke et samlet tal for rettighedssalget til udlandet, men Jenny Thor vurderer, at omsætningen i branchen ligger pĂĄ omkring 50-60 millioner kroner om ĂĄret, og fornemmelsen er klart, at der er en positiv tendens.

- Vi oplever helt klart, at interessen for de danske forfattere er vokset, og hele kontakten til de udenlandske markeder er et langt større apparat nu, end det var tidligere, siger Jenny Thor.

Disse forfattere hitter i udlandet

Følgende er nogle af de seneste års bedst sælgende danske forfattere i udlandet.

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen

"Afdeling Q"-serien er solgt til følgende lande:

Albanien, Armenien, Bangladesh, Brasilien, Bulgarien, England, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Island, Israel, Italien, Japan, Kina, Kroatien, Letland, Litauen, Makedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Rusland, Serbien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Sydkorea, Thailand, Tjekkiet, Tyrkiet, Tyskland, Ungarn, USA

 

Kilde: Politiken Literary Agency

Foto: Scanpix Denmark

Erik Valeur

Erik Valeur

Bøgerne "Det syvende barn" og "Logbog fra et livsforlis" er solgt til:

Estland, Holland, Italien, Japan, Norge, Polen, Rumænien, Rusland, Spanien, Sverige, Sydkorea, Tyskland, WER

 

Kilde: Politiken Literary Agency

Foto: Scanpix Denmark

Jesper Stein

Jesper Stein

Axel Steen-serien er solgt til:

Frankrig, Holland, Island, Italien, Norge, Polen, Sverige, Tjekkiet, Tyskland

 

Kilde: Politiken Literary Agency

Foto: Scanpix Denmark

Lotte og Søren Hammer

Lotte og Søren Hammer

Forfatterparrets krimier er solgt til en lang række lande. Herunder "Svinehunde", der er solgt til:

Brasilien, Egypten, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Island, Italien, Japan, Norge, Polen, Rusland, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Tyrkiet, Tyskland, Ungarn, USA 

 

Kilde: Gyldendal Group Agency

Foto: Scanpix Denmark

Kim Leine

Kim Leine

Kim Leine har solgt flere romaner til udlandet, herunder "Profeterne i Evighedsfjorden", der er solgt til:

Bulgarien, Canada, Estland, Finland, Frankrig, Holland, Island, Italien, Letland, Norge, Polen, Rumænien, Serbien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn, USA

 

Kilde: Gyldendal Group Agency

Foto: Scanpix Denmark

Peter Høeg

Peter Høeg

Romaner som "Effekten af Susan" er solgt til følgende lande:

Estland, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Norge, Rusland, Slovakiet, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Tjekkiet, Tyskland, USA

 

Kilde: Gyldendal Group Agency

Foto: Scanpix Denmark

Sara Blædel

Sara Blædel

Der er foreløbigt udkommet ni bøger i serien om kriminalassistent Louise Rick, der er under udgivelse i 32 lande.

 

Kilde: People’s Press

Foto: Scanpix Denmark

Lene Kaaberbøl

Lene Kaaberbøl

Bøgerne om Skammerens børn har vundet flere priser, og de er solgt til en snes lande, bl.a Storbritannien, Frankrig og USA.

Sammen med Agnete Friis stĂĄr hun bag krimibøgerne om Røde Kors-sygeplejersken Nina Borg, der er solgt til udgivelse i 12 lande, bl.a. USA, Tyskland og Frankrig. 

 

Kilde: People's Press

Foto: Scanpix Denmark

Jussi Adler-Olsens serie om 'Afdeling Q' er solgt til 43 udenlandske markeder, Jesper Steins krimier med Axel Steen er solgt til ni lande, Michael Katz Krefelds kriminalromaner kan nu læses i 20 lande, mens den danske krimidronning Sara Blædels serie om Louise Rick er under udgivelse i 32 lande.

- Krimigenren har betydet rigtig meget. Den byder pĂĄ nogle interessante muligheder for de udenlandske markeder, hvor de, hvis det gøres rigtigt, kan sælge rigtig mange bøger, siger Nya Guldberg, der er chef for salget af udlandsrettigheder pĂĄ Politikens Forlag.

Armenien og Albanien vil læse Jussi

Den nordiske krimibølge med blandt andet Stieg Larssons 'Millenium'-trilogi og succesfulde tv-serier som Forbrydelsen og Broen har for alvor fĂĄet udlandet til at interessere sig for genren, der har fĂĄet betegnelsen Nordic Noir - og siden den danske pendant Copenhagen Noir.

- Der er ingen opskrift pĂĄ, hvad det er, der fungerer i udlandet. Men vi oplever, at det virker godt, nĂĄr de danske forfattere sĂĄ at sige skriver ud fra egen baggĂĄrd, da der er en anden form for indlevelse i disse fortællinger, siger Jenny Thor fra Gyldendal.

De store markeder for danske bøger har traditionelt set været Sverige, Norge og Holland. Tyskland har i mange ĂĄr været vores vigtigste marked.

Men markederne forandrer sig løbende med konjunkturerne, fortæller Nya Guldberg fra Politikens Forlag, der blandt andet har Jussi Adler-Olsens succesromaner og vinderen af De Gyldne Laurbær 2015, Jesper Stein, i folden.

- Interessen kan falde i nogen ĂĄr pĂĄ nogen markeder, men samtidig noterer vi sĂĄ interesse fra nye markeder som Armenien, Albanien, de arabiske lande, Kina, Sydkorea og Sydamerika, siger Nya Guldberg.

Foruden den økonomiske gevinst ved at blive solgt pĂĄ udenlandske markeder kan det ogsĂĄ øge interessen for en forfatter herhjemme, hvis der opstĂĄr succes i udlandet, mener Thomas Harder, der er formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur.

OgsĂĄ her har de bemærket, at der er sket en stigning i salget af rettigheder til dansk litteratur og særligt fiktionsromanerne.

- Krimimarkedet er stort i de fleste lande, og i nogle tilfælde kan det virke som en indgang til resten af afsenderlandets litteratur og være med til at skabe en positiv interesse og opmærksomhed og dermed bane vejen for oversættelse af andre bøger, siger Thomas Harder.

Oversættere er ambassadører

Statens Kunstfond stĂĄr bag flere statslige støtteordninger, der skal styrke eksporten af dansk litteratur. Blandt andet gives fire millioner ĂĄrligt i oversættelsesstøtte, som ifølge Thomas Harder betyder, at forlagene tør øge bredden af titler, der bliver oversat. 

Hertil kommer blandt andet 800.000 kroner til prøveoversættelser og midler fra innovationspuljen. Og netop de udenlandske oversættere er i fokus, nĂĄr der skal skabes opmærksomhed om danske forfattere.

- De udenlandske oversættere er selvfølgelig nødvendige for at kunne udgive, men ogsĂĄ fordi de er aktive som ambassadører for dansk litteratur og gør udenlandske forlag opmærksom pĂĄ titler, som de burde interessere sig for, forklarer Thomas Harder.

FAKTA: Krimimessen

Krimimessen bliver hvert ĂĄr afholdt i Fængslet i Horsens. I 2016 er det den 12. og 13. marts., og  Horsens Bibliotek er arrangør.

Krimimessen blev afholdt første gang i 2001, dengang som en temadag om den nordiske kriminalroman.

I ĂĄr deltager 115 forfattere fra bl.a. Danmark, Norge, Sverige, England, USA og Kina.

Der ventes omkring 5.400 besøgende i løbet af weeekenden.

Fra forlagenes side er det pĂĄ de store udenlandske bogmesser, at der skabes kontakter til udenlandske litterære agenter og interesse om nye danske bøger.

Selvom bogsalget herhjemme er faldet en smule de seneste ĂĄr, er interessen for krimigenren stadig meget stor. I denne weekend afholdes den ĂĄrlige Krimimesse i Fængslet i Horsens, hvor over 100 danske og internationale krimiforfattere deltager.

Messen blev afholdt for første gang i 2001 med cirka 200 gæster og fem forfattere, mens besøgstallet sidste ĂĄr var 5.400, og der ventes tilsvarende tal eller en lille stigning i ĂĄr.