Business

En EU-landbrugskommissær tilfører sit land 3,7 milliarder kroner ekstra

Ny undersøgelse bekræfter, at EU’s landbrugskommisærer tilgodeser deres landsmænd. I et stort budget udgør én procents forskel 3,7 milliarder kroner.

Forskning fra University of Zürich og Heidelberg University viser, at EU’s landbrugskommisærer i årtier har givet deres hjemland mere i landbrugsstøtte, end de resterende medlemslande.

Selvom kommissærne skal være uafhængige af nationale interesser, viser studiet et andet billede.

Fra 1979 til 2006 har EU's landbrugskommissærer i gennemsnit givet deres landsmænd 1 procent mere i landbrugsstøtte.

Det lyder måske ikke af meget, men svarer til en årlig gevinst på 500 millioner euro eller godt 3,7 milliarder kroner.

Det betyder, at danske landmænd har nydt godt af, at Venstre-politiker Mariann Fischer Boel fra 2004 til 2010 var EU's landbrugskommissær.

Ingen andre forklaringer end nationalitet

Studiet kunne give et indtryk af, at kommissærerne bevidst tilgodser deres egne, men det er der ikke belæg for at konkludere, lyder det i undersøgelsen.

Forskerne har omvendt ikke været i stand til at finde andre forklaringer på udsvingene i brugen af landbrugsstøtte-midlerne end nationalitet.

Landbrugsstøtteområdet blev udvalgt, fordi det udgør omkring 40 procent af det samlede EU-budget og dermed er den klart største enkeltstående post. 

Andelen til landmændene er dog skrumpet markant siden 1980'erne, hvor landbrugsstøtten åd hele 60 procent af det samlede budget.

EU-kommissionens kommisærer skal være uafhængige af deres hjemland, men ifølge undersøgelsen betyder det altså noget for landbruget i et land, hvis de deler nationalitet med den ansvarlige kommissær.