Business

Facebook bukker nakken efter vild skatteafsløring - sådan da

Facebook betalte mindre skat i Storbritannien end en almindelig arbejder i 2014. Nu vil selskabet betale lidt mere britisk skat.

En god portion forargelse har spredt sig i Storbritannien, efter at tv-kanalen Channel 4 har afsløret, at Facebook kun betalte cirka 42.000 kroner i skat i landet i 2014.

En gennemsnitlig lønmodtager i Storbritannien betalte 52.000 i skat i 2014, omkring 10.000 kroner mere end Facebooks samlede skattebetaling i samme periode. 

Forargelsen er ikke blevet mindre af, at den britiske skattemyndighed HMRC i 2014 betalte Facebook 260.000 kroner for reklamer, der opfordrede brugerne på det sociale medier til at betale deres skat.

Dermed sendte det britiske skattevæsen i 2014 seks gange så mange penge til Facebook, som internetkæmpen sendte den anden vej i skat.

Skattefinte

Baggrunden for Facebooks meget lave skat i Storbritannien er et underskud på 274 millioner kroner, der skyldes, at selskabet i 2014 udbetalte 338 millioner kroner i bonus til de 362 ansatte i landet.

Bonus-øvelsen betød, at Facebook undgik britisk beskatning af sine reklameindtægter.

I stedet har Facebook kanaliseret indtægterne til det irske hovedsæde, Facebook Ireland, hvor skattebilletten er marginal i forhold til Storbritannien.

Facebook har efter kritikken valgt at ændre kurs, sådan at selskabet fremover vil lade sine britiske reklameindtægter beskatte i Storbritannien.

Det bliver dog først fra i 2017, at den britiske statskasse vil nyde godt af skattebetaling på baggrund af Facebooks annonceindtægter i landet, skriver avisen The Independent.

Google har lavet skatteaftale

Den konservative britiske finansminister George Osborne har lovet at intensivere kampen mod skatteunddragelse af de store internationale virksomheder.

Skattemyndighederne indgik i starten af januar en skatteaftale med Google til en værdi af mere end 1,2 milliarder kroner.

På verdensplan havde Facebook i 2014 et overskud på knap 20 milliarder kroner med en omsætning på cirka 790 milliarder kroner.

Som et lille kuriosum kan det nævnes, at Channel 4 i Danmark er bedst kendt for et nærgående interview med Københavns Zoos direktør Bengst Holst i forbindelse med aflivningen og den offentlige obduktion af den 18 måneder gamle giraf Marius.