Business

Bitten Clausen - den ydmyge erhvervskvinde fra Sønderjylland

Kommentatorer beskriver Danfoss-enken Bitten Clausen som et ægte familieoverhoved og en ydmyg erhvervskvinde. Hun døde mandag i en alder af 103 år.

Bitten Clausen var i stand til at delegere, og hun var et symbol på kontinuiteten i Danfoss-koncernen. 

Sådan beskriver TV 2's erhvervskommentator, Leif Beck Fallesen, Bitten Clausen, der døde mandag aften i en alder af 103 år

Hun var gift med grundlæggeren af Danfoss-koncernen, Mads Clausen. 

- Hun var meget tilbagetrukken, en person som trak i trådene. Først og fremmest støttede hun Jørgen Mads Clausen (søn og tidligere administrerende direktør for Danfoss-koncernen, red). Hun spillede en større rolle i udviklingen omkring Danfoss og var indstillet på, at der kom en professionel ledelse ind, fortæller erhvervskommentator på TV 2 Finans, Leif Beck Fallesen.

Bitten Clausen blev født i Haderslev den 20. oktober 1912 som Dorothea Emma Andkjær Hinrichsen.

I 1939 blev hun gift med Mads Clausen og flyttede til Als, hvor hun medvirkede til at opbygge den virksomhed, der i dag er kendt som Danfoss.

Parret fik fem børn sammen. 

Efter Mads Clausens død i 1966 blev Bitten Clausen formand og senere næstformand for bestyrelsen i Danfoss, og hun deltog aktivt i virksomhedens fortsatte udvikling - især omkring det sociale ansvar.

Bitten og Mads Clausens Fond blev grundlagt af Bitten Clausen, og i en årrække var hun formand for fonden.

Erhvervskommentator Leif Beck Fallesen har mødt erhvervskvinden og beskriver hende som et stilfærdig, positivt menneske. Han mindes ikke, at han har hørt Bitten Clausen holde taler eller på andre måder træde frem i rampelyset. 

- Hun valgte af udøve sin indflydelse på afstand til offentligheden, fortæller han. 

Ydmyg erhvervskvinde fra Sønderjylland

Redaktør på Berlingske Business, Jens Christian Hansen, kender ikke Bitten Clausen personligt, men han beskriver hende som "en ydmyg erhvervskvinde fra Sønderjylland". 

- Hun har ageret meget ydmyg som person, men som en stærk kulturbærer. Det vil sige, at det i høj grad var hendes opgave at føre Mads Clausens tanker og idéer videre, da han døde, fortæller han til TV 2. 

Blandt andet havde hun en finger med i spillet om, at virksomheden skulle forblive beliggende på Nordals, hvor Mads Clausen var født.

- Det betyder, at de har invovleret sig kraftigt i den lokale udvikling, siger Jens Christian Hansen. 

Den fungerende familieeje

I 2008 - efter 12 år på posten - fratrådte sønnen Jørgen Mads Clausen stillingen som administrerende direktør for Danfoss for at blive bestyrelsesformand for koncernen. I stedet blev Niels Bjørn Christiansen ansat på posten som topchef. En stilling han også besidder i dag. 

- Det er altid en svær beslutning, ikke kun for Bitten men også for Jørgen Mads Clausen, og det var vigtigt, at de kunne fungere godt med ledelsen. Og det har de gjort, fortæller Leif Beck Fallesen.

Han beskriver Bitten Clausen som et ægte familieoverhoved. 

- På mange måder repræsenterede hun det fornemste i dansk erhvervsliv. Det fungerende familieeje. Danfoss er et fungerende familieeje, og det er i høj grad hendes fortjeneste, at det er forblevet det.

Bitten Clausen stedes til hvile fra Havnbjerg Kirke, og begravelsen finder sted under private former.