Business

Forskere mener at kende svaret: Sådan gør penge dig lykkelig

Penge gør ikke lykkelig, men man kan blive lykkelig af at bruge sine penge rigtigt. Det har tre psykologer fundet formlen på.

Vinderen af denne uges Onsdags Lotto må nøjes med to millioner kroner, selvom der var over 100 millioner kroner i puljen i gevinstpuljen.

Selvom to millioner er en klækkelig sum, så det er langt fra sikkert, om vinderen bliver lykkelig af det.

Psykologer har nemlig fundet ud af, at det ikke er penge, der gør os lykkelige, men hvordan vi bruger dem. Med andre ord, så kan man forbruge sig lykkelig, hvis man skal tro de tre forskere.

Det skriver den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

Psykologer: Penge kan gøre noget

Forskerne Elizabeth W. Dunn fra University of British Columbia, Daniel Gilbert fra Harvard University og Timothy D. Wilson fra University of Virginia har fundet frem til otte råd til bruge penge, så man bliver lykkelig af det.

De tre psykologer konstaterer også, at sammenhængen mellem det at have penge og være lykkelig er forbavsende svag.

Men penge er alligevel ikke helt dårlige at have, for trioen slår nemlig følgende fast.

- Med penge kan man købe de fleste ting, hvis ikke alle ting, der gør os mennesker lykkelige. Hvis ikke det lykkes, så er det fordi, vi bruger pengene forkert, siger forskerne ifølge Süddeutsche Zeitung.

Her er forskernes overraskende råd til, hvordan man kan købe sig lykkelig. 

Psykologer: Sådan skal du bruge dine penge for at blive lykkelig

 1. Køb oplevelser i stedet for materielle ting

  En ferieoplevelse eller et koncertbesøg kan give langsigtet lykke, fordi de gode minder varer ved.

  Et nok så dyrt parketgulv af brasiliansk kirsebærtræ vil efter kort tid kun være et kedeligt gulv, uanset om det er af fineste luksuskvalitet, mener forskerne.

  Devisen køb dig nu noget godt, virker altså kun, hvis man køber en oplevelse.

   

 2. Hjælp andre i stedet for dig selv

  Forskning viser, at mennesker der giver gaver eller donerer til andre mennesker får aktiveret områder i hjernen, der normalt kun bliver aktiveret, når man får en belønning.

  Når mennesker derimod køber noget til sig selv, så var forskernes dom meget entydig, men bliver ikke lykkelig af at købe til sig selv.

  Der er altså en lykkefordel ved at være gavmild frem for nærig, hvis man skal tro forskerne.

 3. Køb mange små fornøjelser frem for få store.

  Forskerne så den største glæde hos mennesker, der købte mange små glæder frem for de store.

  Det er altså bedre at købe sig en dobbelt cafe latte, en pedicure eller et par kvalitets uldsokker i god vævning er bedre for lykken end sportsvognen, drømmeferien eller koncertbilletter med pladser i første række.

  Flere korte glæder er på alle måder bedre en lange. Forskernes beskriver således et forsøg, hvor flere korte massager gjorde deltagerne lykkeligere, end de der modtog lange massager. Alle deltagerne i forsøget troede forud for, at de bedre ville kunne lide lange massager, men sådan var det ikke, konkluderede forskerne.

 4. Køb færre forsikring

  Det lyder mærkeligt, men forskerne mener, at man bliver mere lykkelig af at købe færre forsikringer. Forskning viser nemlig, at den menneskelige natur klarer forandringer langt bedre forventet. Det gælder såvel gode som dårlige oplevelser.

  Forskerne mener, at forsikringsselskaber og firmaers tillægsforsikringer ved køb udnytter menneskers angst. Det rammer i sidste ende lykken ved at bruge penge, siger psykologerne.

 5. Køb kontant – ikke på kredit

  Forventningens glæde er den største, sådan ser forskerne det også – men mange mennesker gør det stik modsatte.

  Der er ingen tvivl for psykologerne, det er bedre at betale kontant, end at udsætte betalingen ved hjælp for eksempel ved lån eller brug af kreditkort.

  Det er ikke sjældent, at perioden hvor man glæder sig til en begivenhed er større end selve begivenheden

 6. Tænk på det, som du ikke tænker på, før du køber

  Man skal være særdeles grundig, når man planlægger køb. Her mener forskerne, at man detaljeret skal gennemtænke, hvordan man vil bruge et produkt, får man køber.

  Mennesker er nemlig meget dårlige til at vurdere, og oftest vil de overvurdere fx, hvor meget de får brugt et produkt.

  Det kunne være, at man drømmer om et sommerhus ved havet, men glemmer at tænke på, at græsplænen skal klippes sammen med andet vedligeholdelsesarbejde. Hvilket er mindre sjove ting, der ikke giver lykke.

 7. Sammenlign ikke for meget før inden køb

  Det kan ikke betale sig at sammenligne for meget.

  Forskerne mener nemlig, at vi kun ser på prisen, når vi holder forskellige produkter op mod hinanden. Det er altså ikke godt for lykken, når vi sammenholder produkter fra forskellige producenter og kvaliteter.

  Nogle gange skal man bare vælge eksempelvis den bedste chokolade, fordi den smager bedst, og det gør en mere lykkelig. Det gælder også, selvom det er den dyreste chokolade.

 8. Følg masserne og ikke dit eget hovedet

  Det er bedst at kigge på, hvad andre mennesker gør, siger forskerne. Det gælder alt fra tip til restauranter og film til feriedestinationer og valg af partner. Man bliver med andre ord mere lykkelig af at følge med strømmen.

  Psykologerne ser også belæg for, at man bliver lykkeligere af at følge flokken for frem selv at vælge i købsspørgsmål.

  Forsøg viser nemlig, at de, der stoler på andres erfaringer, har størst succes. Det gælder både med investeringer og med, hvad man bliver lykkelig af at købe.