Business

Budkrig om børser lurer på tværs af Atlanten

En mulig sammenlægning af EU’s vigtigste børser får nu den amerikanske børs på banen.

Den tyske børs (Deutsche Börse) og den britiske børs (London Stock Exchange - LSE) overvejer en fusion.

Men det får nu den amerikanske børs (Intercontinental Exchange - ICE) til at overveje at byde på den britiske børs, skriver Süddeutsche Zeitung.

Der er nemlig tale om en enorm koncentration af magt, hvis de britiske og tyske børser bliver sammenlagt, og det er årsagen til, at børsen i USA nu melder sig på banen for at forhindre en gigantisk europæisk konkurrent.

Budkrig for fem år siden

Det er langt fra første gang, at den amerikanske børs har forsøgt at forhindre en fusion, der ville gøre den tyske børs større.

I 2011 forsøgte tyskerne at overtage børsen i New York (New York Stock Exchange – NYSE). Det fik de amerikanske børser Intercontinental Exchange og Nasdaq til at komme med et konkurrerende tilbud.

Dengang endte EU-kommission med at forbyde opkøbet, fordi det ville skade konkurrencen. Året efter endte præcis Intercontinental Exchange og Nasdaq med at opkøbe New York Stock Exchange.

EU-kommissionen skal godkende en eventuel fusion den tyske børs og den britiske børs, inden den vil kunne gennemføres.

Fremskredet planlægning

Den amerikanske interesse kommer på et tidspunkt, hvor den tysk-britiske fusion allerede så langt fremme, at det er blevet bestemt, at hovedsædet for den kommende storbørs skal placeres i London.

Det er en skuffelse for Frankfurt-børsen, der omvendt kan glæde sig over, at den tyske børschef Carsten Kengeter kommer til at stå i spidsen for den nye børs, hvis den bliver en realitet.

TV 2's Frankfurt-korrespondent vurderer, at de store tyske virksomheder ikke bekymrer sig meget om, hvor børsen kommer til at ligge.

- De virksomhedsledere, som jeg har talt bekymrer sig ikke om, hvor børsen kommer til at ligge. De har kun den forventning, at børsen skal være effektiv, siger Niels Bünemann.