Business

Nyt svindelnummer - hacker chefen og snyder medarbejderne

Pas på når du modtager en mail fra din chef på forretningsrejse, specielt hvis du skal overføre 750.000 kroner til opkøb af en konkurrent.

Bedragere begynder nu at gå efter firmaer. Det er via mail, der angiveligt stammer fra den bortrejste chef, at intetanende medarbejdere bliver bedt om at overføre høje beløb.

Den nye form for kriminalitet mod virksomheder er kraftigt stigende, skriver den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

I dag er de i tvivl, når de er ved at blive udsat for internetbedrageri, men sådan er det ikke med den nye form for bedrageri mod selskaber.

Her er ingen sproglige fejl på et i forvejen dårligt engelsk eller utrolige historier, der normalt vil gøre enhver mistroisk. Tværtimod er den nye form for svindel typisk pakket så elegant ind, at de færreste vil registrere det.

Det kan eksempelvis være, at din chef, der er på forretningsrejse, sender dig en mail og beder dig overføre 750.000 kroner til et opkøb.

Den påståede chef forklarer, at det skal gå meget stærkt, fordi firmaet ellers vil gå glip af et vigtigt opkøb, og at du skal gå meget stille med dørene om overførslen, fordi firmaet er børnoteret. Hvis du siger det til andre, er der risiko for insiderhandel, og det vil firmaet for alt i verden undgå.

Det er blot nogle af de mange grunde til hemmeligholdelse, som den påstående chefmail bruger, fortæller Süddeutsche Zeitung.

Du bliver straks kontaktet af en advokat, som vil give dig kontooplysninger til overførslen. Når overførslen er sket, så er skaden sket. Penge bliver ofte overført til lande som Kina, Rusland eller Cypern, hvorfra de igen bliver over ført til andre konti.

Kendt fra USA - nu i Tyskland

Den nye form for interbetbedrag er allerede udbredt i USA, hvor den er kendt som "CEO-fraud". Ifølge FBI har 12.000 amerikanske virksomheder oplevet svindel for omkring 14 milliarder kroner.

I den bayerske by Poing har to firmaer ifølge været udsat for dette svindelnummer. Her kostede svindlen de to virksomheder samlet 10 millioner kroner, skriver Süddeutsche Zeitung 

Svindlerne har gjort deres research

Hvor svindlerne tidligere bare forsøgte deres held, så er denne generation af svindlere meget velforberedte. De hacker e-mailkontoer, kender chefens rejseplanen og fortager opkald til virksomheden for at skaffe viden, der kan blive brugt til at franarre de store beløb.

Derfor ser svindelmailen fra chefen meget autentiske ud, for svindlerne har brugt tid på at kunne overbevise kun i en mail.