Business

Fyret Carlsberg-duo tog 126 millioner med sig

Fyringerne af topchef Jørgen Buhl Rasmussen og efterfølgende finansdirektør Jørn P. Jensen koster Carlsberg en trecifret millionregning

Mens indtjeningen skrumper i Carlsberg, er bankbogen hos bryggeriets to afskedigede topdirektører eksploderet i 2015.

Tomandsdirektionen med adm. direktør Jørgen Buhl Rasmussen og finansdirektør Jørn P. Jensen er begge fortid i Carlsberg, men de forlader selskabet med privatøkonomien i orden.

Den netop offentliggjorte årsrapport viser, at Carlsberg for det forgangne regnskabsår tilsammen har betalt de to direktører 126 mio. kr. med et par millioners overvægt til topchefen. 

Faldskærm til 24 mio kr

I den halvdel af 2015, hvor Jørgen Buhl Rasmussen var øverste chef for Valby-bryggeriet, har han fået lige over fem mio. kr. i fast løn samt en bonus for opfyldte finansielle mål på godt tre mio. kr. Udbetalingen eksploderer først ved et gyldent håndtryk for at overlade direktørstolen til hollænderen Cees 't Hart i juni på knap 24 mio. kr. Til sidst kommer 32 mio. kr. fra de løbende aktiebaserede lønprogrammer til Jørgen Buhl.

Finansdirektør Jørn P. Jensen blev fyret i september, og det fik han et større gyldent håndtryk for end Jørgen Buhl Rasmussen. Finans- og vicedirektøren fik over 25 mio. kr. og tager næsten det samme beløb med sig fra sine aktieoptionsprogrammer. Jørn P. Jensen har været over 20 år i Carlsberg, hvilket taler for den meget lukrative direktørkontrakt. For indsatsen som kassemester i de første tre kvartaler af 2015 fik han inklusiv bonus 11,6 mio. kr.

Ved siden af de kontante betalinger er både Jørgen Buhl Rasmussen og Jørn P. Jensen blevet betydelige aktionærer i Carlsberg siden 2007, hvor de to herrer satte sig tungt på magten i Carlsbergs direktion. Årsrapporten beskriver, at Jørgen Buhl er blevet tildelt Carlsberg-aktier med en værdi af 78 mio. kr., mens Jørn P. Jensen har aktieoptioner for 64 mio. kr.

Kompensation til ny chef

Bestyrelsesformand Flemming Besenbacher har haft den helt store pengepung fremme for regnskabsåret, for ud over 11,2 mio. kr. i løn og bonus for at lede bryggeriet i andet halvår hæver topchef Cees 't Hart 5,8 mio. kr. i en kompensationsbetaling for at sige farvel til sin gode løn hos den tidligere arbejdsgiver, mejeriselskabet Royal FrieslandCampina.

Det giver ham en samlet aflønning på 20 mio. kr. for sit startår i Valby, men om kompensationsdelen ryger videre til FrieslandCampina eller er betaling for misset bonusbetaling i Holland er ikke til at læse ud af teksten. Hvor meget Cees 't Hart skal forvente at få i 2016, er endnu uvist på grund af den ubekendte bonusstørrelse, men han er sikret en fast grundløn på 12 mio. kr., og meget skal gå galt for at forhindre en fordobling. Jørgen Buhl Rasmussen fik i alt 25 mio. kr. i 2014 for sin indsats.

Næste store begivenhed i Carlsberg bliver Cees 't Hart præsentation af hans nye strategi for bryggeriet, som han har brugt sine første måneder til at rydde godt og grundigt op i med fyringer, organisationsændringer, fabriks- og produktionslukninger for at skabe grobund for en tiltrængt indtjeningsfremgang i bryggeriet, der har stået i stampe i over fem år.