Business

Dom i 17 år lang sag: Rygere må nøje med 170 kroner i erstatning

Retsag, der har trukket sig over to årtier, giver rygere 170 kroner erstatning i en sag om misvisende marketing for Marlboro Light cigaretter.

For 17 år siden anlagde 200.000 amerikanske rygere sag mod tobaksgiganten Philip Morris.

Nu har en dommer i den amerikanske stat Massachusetts givet rygerne medhold i deres søgsmål. De får nu en erstatning på 170 kroner plus renter per sagsøger, skriver Bloomberg.

Philip Morris må således punge ud med samlet 33,5 millioner kroner plus renter til de 200.000 rygere

Det var dog langt mindre end sagsøgerne havde stilet efter. Rygerne havde således samlet krævet fire milliarder kroner, men det beløb var dommer Edward P. Leibensperger ikke enig i.

Marlboro light ikke sundere end almindelig Marlboro cigaretter

Sagen drejede sig om, at rygerne med reklamer var blevet forledt til at tro, at Marlboro Light-cigaretter er sundere end almindelig Marlboro-cigaretter.

Det er med dommen fastslået, der sundhedsmæssigt ikke er forskel på Marlboro Light og Marlboro cigaretter. Dommeren manglede ikke beviser for, at begge slags cigaretter var lige farlige, men derimod manglede der et andet bevis.

- Jeg har intet belæg for at afgøre den faktiske skade for hver af sagsøgerne, sagde dommer Edward P. Leibensperger.

Advokat: Dommen bliver anket

I sagsøgernes lejr var der alt andet end tilfredshed fra advokat Tom Urmy.

Det tiltalte firma burde ikke have lov til at tjene på falsk markedsføring. Sagen er ikke overstået endnu, sagde Tom Urmy, der vil anke sagen.

Dermed kan sagen nemt ende med at strække sig over mere end to årtier