Business

Dong skal lave affald til biogas i England

Et nyt dansk anlæg overflødiggør kildesortering af borgernes husholdningsaffald og øger genanvendelsen.

Ingen bøvlet affaldssortering af fedtede leverpostejbakker hjemme ved køkkenvaskene. I stedet et bioanlæg, der som en vaskemaskine håndterer usorteret husholdningsaffald ved hjælp af enzymer, og laver biogas.

Den forjættende løsning på problemerne med privat affaldssortering søsættes nu på verdens første såkaldte renescienceanlæg i fuld skala, som Dong Energy har udviklet og netop indgået kontrakt om at opføre nær Manchester i England.

På sidelinjen tripper flere danske projekter.

- I Danmark som i resten af verden er der brug for at trække ressourcerne ud af affaldet, så det får værdi frem for at være et problem og mange steder bare ender på en losseplads, siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy.

Sådan bliver affald til biogas med enzymer

  • Anlægget skal modtage affald fra 110.000 husstande i området eller 120.000 tons årligt.
  • Det usorterede husholdningsaffald omdannes ved enzymbehandling og under opvarmning til en biosuppe, hvor plast og metal kan udskilles til genanvendelse.
  • Suppen laves til biogas, som kan omsættes til el.
  • Planen er i samarbejde med Københavns Kommune at igangsætte et udviklingsanlæg til behandling af 50.000 tons affald om året.
  • EU har sat som mål, at 50 procent af alt husholdningsaffald skal genanvendes i 2020.
  • Danmark genanvender under en tredjedel, men har til gengæld en meget effektiv affaldsforbrænding.

Det usorterede husholdningsaffald bliver med enzymbehandling til en affaldssuppe, som omdannes til biogas samt genbrugsplastik og metal.

Teknikken er siden 2009 testet på et demonstrationsanlæg i København.

En række børnesygdomme følger med

Men en rapport fra Cowi påpegede for nylig en række problemer. Blandt andet var den rest, der skulle bruges som gødning på landbrugsjord, for forurenet.

Samtidig stank den hårde plast, som skal genanvendes, efter opholdet i affaldssuppen.

- Det sidste har vi løst ved at vaske og tørre plastikken efterfølgende. I forhold til restfraktionen tror vi nu mere på at genbruge den i asfalt og byggematerialer end som gødning, siger Thomas Dalsgaard.

Ifølge Dong er det børnesygdomme, som vil løse sig. Her ses teknologien som attraktiv i bysamfund på over 300.000 borgere.

I Københavns Kommune er der også fortsat flertal for at fortsætte samarbejdet med Dong Energy om en udvidet version af det hidtidige pilotanlæg.

- Vi ser et stort potentiale i en løsning, hvor borgerne kan slippe for at skulle sortere alting i hjemmet. Teknologi handler jo om at gøre hverdagen lettere for mennesker, siger Socialdemokraternes miljøordfører, Jakob Hougaard.

Ud over København har der også foreløbig været interesse for renescience i Trekantområdet.