Business

Riskær vil dyrke cannabis i Uruguay: - Jeg laver kun sjove ting

Iværksætteren Klaus Riskær Pedersen og seks partnere vil høste cannabis til medicinsk brug. De har lejet et område på 600.000 kvadratmeter i Uruguay.

Han begyndte karrieren som iværksætter ved at analysere aktier i Børsinformation som 23-årig, mens han læste på Handelshøjskolen.

Han har været med til at starte den københavnske tv-station Kanal 2 i 'de brølende firsere'. Han har været politiker og siddet i EU-parlamentet for Venstre, og senest har han haft en kort flirt med Alternativet. Han har afsonet ef fængselsstraf på seks år, som han blev idømt i 2008 for bedrageri.

Nu er iværksætteren Klaus Riskær Pedersen, 60, tilbage med et projekt, der igen skaber blæst om den kontroversielle finansmand.

Vil dyrke cannabis i Uruguay

Sammen med seks partnere fra Italien, Spanien, Uruguay og Argentina har han etableret selskabet Nube Serena og lejet et 600.000 kvadratmeter stort stykke land i Uruguay i to år fra 1. februar i år.

Her skal der dyrkes og høstes medicinsk cannabis, for Uruguay er et af de få lande i verden, hvor det er tilladt at dyrke hampplanten.

- Vi aner ikke om det lykkedes, eller om vi knækker halsen på det. Alting gøres første gang, og det er det, jeg godt kan lide. Jeg laver kun ting, jeg synes er sjove og spændende, siger Klaus Riskær Pedersen til TV 2.

Han er lige kommet hjem efter at have tilbragt seks uger i Argentina og Uruguay for at sætte projektet i gang sammen med sine partnere.

Marked i vækst

Cannabis til medicinsk brug er et marked i vækst, men i Danmark er det kun tilladt at markedsføre et enkelt cannabis-baseret produkt, som kan udskrives af neurologiske speciallæger.

Men for nylig viste der sig at være et spinkelt flertal i Folketinget, da et forslag fra Alternativet om at tillade medicinsk cannabis blev førstebehandlet - sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger dog nej til forslaget.

Blandt andet i Holland og en række stater i USA er medicinsk cannabis tilladt.

- Succes for Nube Serena SA vil afhænge af, om der kan etableres produktionsaftaler med farmaceutiske selskaber med godkendte cannabis-vækstkulturer og regeringsgodkendte distributionslicenser. Markedet for brug af medicinsk cannabis forudses at vokse voldsomt over de kommende år, skriver Klaus Riskær Pedersen i en Facebook-opdatering om projektet.

Han fortæller til TV 2, at han ikke personligt har penge investeret i projektet.

- Familiens anpartsselskab Reeboot ApS ejer 25 procent af Nube Serena SA, de øvrige seks partnere ejer den resterende del. Alt i alt er der vel på nuværende tidspunkt investeret mellem 100.000 og 200.000 dollars (mellem 673.360 kroner og 1.346.720 kroner, red.) i projektet, fortæller Klaus Riskær Pedersen.

Der er lejet en mark på 600.000 kvadratmeter, og er planen at producere mellem 75 og 100 tons cannabis om året.

- Der kan høstes fem eller seks gange om året, og der er jo også andre anvendelsesmuligheder, siger Klaus Riskær Pedersen og peger på, at hamp og cannabis kan benyttes både i plastindustrien og i tekstilindustrien.

Ikke hash som rusmiddel

En af de ting, der ikke vil blive produceret i Uruguay, er ifølge Klaus Riskær Pedersen hash til brug som rusmiddel.

- Der er nogen, som har spurgt om de kunne få et job dernede, fordi de tænkte adgangen til pot ville være let. Men hvis der er en eneste, der ryger pot, ryger de over stakittet i raketfart. Det er det eneste sted, hvor man ikke kan ryge pot, siger Klaus Riskær Pedersen med et grin.

TV 2's finanskommentator Ole Krohn har respekt for Klaus Riskær Pedersens ihærdighed som iværksætter.

- Man kan sige meget om ham, men har evne til at blive ved med at komme tilbage, det kan man ikke tage fra ham, siger Ole Krohn.

Han påpeger, at cannabiseventyret er et projekt, hvor den kontroversielle finansmand skal være varsom.

- Cannabisdyrkning er kun tilladt i ganske få lande i verden, så Klaus Riskær Pedersen skal holde tungen lige i munden, siger Ole Krohn.