Business

Danmarksrekord: Novo-boss fik gigantisk gyldent håndtryk

Da kronprinsen i Novo Nordisk, Kåre Schultz, forlod selskabet, tog han et svimlende beløb med sig. Det viser selskabets årsrapport.

Tidligere vice-administrerende direktør i Novo Nordisk, Kåre Schultz, tog sig godt betalt, da han sidste år skiftede fra Novo Nordisk til et job som administrerende direktør i medicinalselskabet Lundbeck.

Det viser Novo Nordisk årsrapport. Kåre Schultz tog intet mindre end 72,7 millioner kroner med sig i et gyldent håndtryk. Det skriver business.dk.

Med de mange millioner sætter Kåre Schultz sig i førerpositionen, når det kommer til antallet af millioner, som en dansk chef får i gyldent håndtryk. 

Kåre Schultz forlod stillingen som vice-administrerende direktør i Novo Nordisk under står mediebevågenhed. Ifølge Novo Nordisks topchef, Lars Rebien Sørensen, var grunden til Kåre Schultz' overraskende exit, at han stod til at miste sine opgaver som koncerndriftsdirektør, og at bestyrelsen havde besluttet, at Lars Rebien Sørensen skulle blive på topposten frem til 2019.

Slår Henning Dyremoses millionbeløb

Beløbet på 72,7 millioner fremgår af Novo Nordisk årsrapport, som blev offentliggjort sidste uge.

Ifølge business.dk har den nuværende Lundbeck-chef fået de mange millioner i kraft af sin fratrædelsesordning foruden et såkaldt incitamentsprogram, som består af aktier.

De største gyldne håndtryk i Danmark

 1. Ulf Wiinberg, Lundbeck

  Ulf Wiinberg scorede sig et klækkeligt gyldent håndtryk, da han i 2014 forlod medicinal-giganten Lundbeck. 18 millioner kroner fik han med sig ud af døren, selvom han ikke ligefrem selv sagde op. Wiinberg blev fyret for at have forbrudt sig imod Lundbecks egne aktieregler.

  Mens Wiinberg var ansat hos Lundbeck, kunne han smile hele vejen til banken. Han trak eftersigende en årsløn på 18,4 millioner kroner.

 2. Ditlev Engel, Vestas

  Ditlev Engel havde ikke verdens nemmeste job, da han stod i spidsen for Vestas. Nedskæringer og fyringsrunder var hverdag de sidste par år af hans tid i vindmølle-koncernen, men efter otte år var det slut. Som et plaster på såret fik den afgående Vestas-chef to årslønne med sig, da han i august 2013 forlod virksomheden. Det anslås, at Engels årsløn lå på den pæne side af ni millioner kroner, og dermed fik han altså minimum 18 millioner kroner med sig. BT mente dog, at Engel kunne tage hele 25 millioner med sig videre.

 3. Steen Scheibye, Coloplast

  Steen Scheibye var fra 1995 til 2008 topchef hos den danske medicinalvirksomhed Coloplast. Han har siden beskrevet fyringen som ’uventet’ og ’traumatisk’. Ifølge Berlingske fik han 23 millioner kroner med sig, da han tømte sit skrivebord.

 4. Eivind Kolding, Danske Bank

  Da Danske Bank smed direktør Eivind Kolding på porten i september 2013 blev der også uddelt et gyldent håndtryk. Det forlyder, at Kolding fik 18 måneders løn med sig svarede til 23 millioner kroner.

 5. Klaus Kjærulff, Torm

  Klaus Kjærulff var direktør for rederiet Torm, inden han i september 2008 måtte forlade skuden. Torms bestyrelsesformand oplyste til pressen, at Kjærulff gik af egen vilje, mens andre medier har antydet, at det var rederiets græske ejere, der satte Kjærulff fra bestillingen. Som kompensation fik Kjærulff 28,9 millioner kroner med sig.

 6. Lise Kingo, Novo Nordisk

  Lise Kingo, tidligere HR-direktør i Novo Nordisk fik i 2013 udbetalt omkring 32 millioner kroner, da hun efter 12 års tro tjeneste valgte at fratræde sin stilling. Kingo valgte selv at fratræde jobbet i Novo på grund af omfordeling af ansvarsområder.

 7. Allan Leighton, Pandora

  Allan Leighton, tidligere topchef i smykkefirmaet Pandora, fik i november sidste år hele 34 millioner kroner med sig. På trods af at han kun havde siddet i direktørstolen i halvandet år. Også hans forgænger i Pandora, Marcello Bottoli, der blot sad i chefstolen i syv måneder, fik en klækkelig hyre på 23,4 millioner kroner for sin indsats i smykkeselskabet.

 8. Henning Dyremose, TDC

  Dyremose sad i chefstolen hos TDC frem til 2006. På det tidspunkt overtog kapitalfonden NTC den danske tele-gigant, og Dyremose fik forhandlet en særdeles gunstig aftale hjem til sig selv. Den tidligere konservative finansminister skal have fået 46 millioner kroner med sig i kufferten, da han forlod TDC’s hovedkvarter. 

 9. Kåre Schultz, Novo Nordisk

  Den tidligere Novo-boss, Kåre Schultz, forlod stillingen som vice-administrerende direktør i Novo Nordisk under står mediebevågenhed i foråret 2015.

  Da han forlod Novo Nordisk tog han intet mindre end 72,7 millioner kroner med sig i et gyldent håndtryk.