Business

Dong forklarer finte efter rekordudslip af olie - gør som de andre

En ændret regnskabspraksis har intet at gøre med et rekordstort udslip i 2014, siger oliedirektør i Dong Energy.

En ændret praksis i Dong Energy, der får selskabet til at se meget grønnere ud, har intet at gøre med et rekordstort udslip i 2014.

Sådan lyder det fra Dong Energy til TV 2, efter at Energiwatch har berskrevet en ændret regnskabspraksis hos Dong, der sænker tallene for udslippet af olie i havene drastisk.

Den ændrede praksis betyder konkret, at et rekordstort udslip i 2014 på 37 tons nu fremgår som 0,6 tons i regnskabet for 2015.

Dermed er spild for over 36 tons, eller hvad der svarer til 42.000 liter råolie, forsvundet ud af regnskabet for 2014.

Hvorfor har I ændret praksis?

- Nu følger vi international regnskabspraksis, og den alle andre følger. Du kan næsten spørge, hvorfor vi har lavet vores egen tidligere. Vi er reelt gået til den praksis, som alle andre operatører bruger, og det som myndighederne forventer, siger Paul Jørgensen, direktør i Dong Energy Oil & Gas.

- Man har ikke tidligere været klar over den praksis, man normalt har i olie og gas.

Tidligere opgjorde Dong udslippet ud fra såkaldt "finansiel konsolidering" - alle de felter, Dong er medejer af. Det er nu ændret til "operationel konsolidering" - altså de felter, hvor Dong er operatør på feltet, og står for produktionen.

Energiselskabet siger i regnskabet, at ændringen er lavet for at "sikre en høj datakvalitet, da Dong Energy ikke har adgang til pålidelige data for ikke-opererede felter".

Har ændringen noget at gøre med det rekordstore udslip i 2014?

- Nej det har det ikke. Vi vil undgå at man fører dobbelt regnskab, siger Paul Jørgensen.

2014 var et rekordår, kan du afvise, at det har betydning for, hvordan man nu rapporterer?

- Der kan være forskellige meninger om det, men jeg mener klart, at vi følger den praksis, som alle andre operatører og partnere gør. Men det er min personlige opfattelse. Det er vores opfattelse, at man nu gør det på den rigtige måde.

Det virker ikke tilfældigt, at I har ændret praksis nu?

- Vi har haft den her diskussion i en del år med vores interne folk, om det er den rigtige måde at rapportere på. Vi har ikke fulgt den normale rapporteringsrutine, som operatørerne normalt gør, men det gør vi nu.

Hvor meget har I udledt i 2015 efter den gamle metode?

- Det tal har jeg ikke. Jeg har det tal, som jeg har udledt på det felt, hvor vi har ansvaret som operatør. Det er på Siri i Danmark, siger Paul Jørgensen.

Så du har ikke tallet overhovedet?

- Nej, men alle tallene findes i Norge, hvor de bliver offentliggjort af myndighederne.

I regnskabet forklarer I ændringen med, at I ikke har adgang til pålidelige data fra felter, I ikke selv operer. Hvad mener I med det?

- Det er nok også en misforståelse i den regnskabspraksis. Tallene er pålidelige, men problemet er igen, at en ting er, hvad man får sendt ind i systemet, noget andet er, hvordan man skriver det ind i csr-rapporten, siger Paul Jørgensen.

- Selve udslipstallet er ikke usikkert. Det er med stor pålidelighed. Det kan man også se på myndighedernes hjemmeside i Norge.