Hårde kapitalkrav sender Nykredit på børsen

Den danske realkredit- og bankkæmpe, Nykredit, søger en børsnotering på fondsbørsen i København.

Den i dag foreningsejede virksomhed indstiller til repræsentantskabet, at det fremtidige ejerskab skal splittes op, erfarer TV2 Business.

Nykredit skal frem mod 2019 skaffe ekstra 10 mia. kr. i ekstra kapital for at leve op til de fremtidige kapitalkrav. Og nu har ejerne besluttet, at vejen frem er at søge en børsnotering.

Selskabet vil senere i dag meddele offentligheden, at man vil gå efter en børsnotering. Dern præcise dato er p.t. uklar, da rejsen frem mod en børsnotering kræver en række godkendelser – og i første omgang skal selskabets repræsentantskab godkende bestyrelsens planer.

Så sent som i går besluttede Nykredit højest overraskende at sælge hovedsædet på Kalvebod Brygge i København. I samme anledning sagde adm. direktør Michael Rasmussen til branchemediet FinansWatch, at ”intet er helligt” i bestræbelserne på at sikre selskabet den kapitalmæssige polstring der skal til for at honorere kapitalkravene om en kernekapital på 70 mia. kr.

I dag er Nykredit godt 10 mia. kr. ”under vand”, og selskabets bestyrelse har altså vurderet, at det er for usikkert at tro på, at man kan tjene sig ud af den kapitalknibe, der venter om tre år.

De seneste 3-4 år har Nykredit overvejet en række modeller for, hvordan man skulle sikre den langsigtede polstring og nu er valget altså endt med, at man sender en del af selskabet på børsen.


Foreningen Nykredit, der ejer driftsselskabet, vil fremadrettet beholde majoriteten af aktierne i selskabet, og de udbytter der betales til aktionærerne, heriblandt Foreningen Nykredit, vil blive sendt direkte tilbage til kunderne.

Stor dansk traditionsvirksomhed

Nykredit er etableret allerede i 1851 og har cirka 3800 ansatte. Selskabet er Danmarks største spiller på udlånsmarkedet med en andel på hele 30 procent. På realkreditsområdet har Nykredit hele cirka 42 procent af markedet. Koncernen gør også forretning indenfor forsikring, leasing, pension, investering og ejendomsmæglervirksomhed.