Business

Kan blive ny gigant-forretning: Novo vil udvikle middel mod uhelbredelig sygdom

Landets mest værdifulde selskab går nu for alvor ind i kampen mod en uhelbredelig leversygdom. Markedet anslås til op mod 200 milliarder kroner årligt

Sukkersyge, blødersygdom og fedme er i dag pengemotorerne for Novo Nordisk, men fremover kan en stor del af indtjeningen meget vel komme fra behandling af helt andre sygdomme.

En af de sygdomme er fedtleversygdommen NASH, som 5 procent af europæerne lider af.

I dag findes der ingen kur mod leverlidelsen, men ifølge forskere fra Karolinska Instituttet i Stockholm og University of Birmingham i England har Novo Nordisk et middel, der viser usædvanligt lovende takter til behandling af NASH.

Midlet hedder semaglutid og er en videreudvikling af blockbuster-midlet liraglutid, som i årevis været solgt under navnet Victoza til behandling af sukkersyge. 

Ifølge studier foretaget uafhængigt af Novo Nordisk fungerer både liraglutide og det nyere semaglutid også mod NASH.

Resultaterne er så overbevisende, at Novo Nordisk nu selv vil iværksætte studier på området. Det fortæller selskabet i regnskabet for 2015.

- Planerne er baseret på de positive resultater fra et studie gennemført af uafhængige forskere med liraglutid 1,8 mg indenfor NASH, skriver Novo Nordisk.

Hvis det lykkes med at få et middel mod sygdommen på markedet, vil det blive endnu en guldrandet forretning for Danmarks mest værdifulde selskab.

Markedet for produkter mod NASH til op mod 240 milliarder kroner årligt, og det gør ifølge banken Carnegie markedet til en "særdeles interessant mulighed for Novo Nordisk", der rundede 100 milliarder kroner i omsætning i 2015.