Da Saxo Bank tabte 700 millioner på et kvarter: - Ganske forfærdeligt

En grim oplevelse, der giver ar i sjælen, siger Saxo Bank-topchef et år efter det største chok i selskabets historie.

Chokket efter det største tab i Saxo Banks historie sidder stadig dybt i kroppen på direktør Kim Fournais.

Det fortæller han et år efter, at banken på få øjeblikke tabte en formue, fordi schweizerfrancen midt i januar 2015 uden varsel blev sat fri og strøg i vejret med voldsom hast.

- Det var en ganske forfærdelig oplevelse for vores kunder og for os. Vi tabte 700 millioner kroner på et kvarter, og det har været den værste oplevelse i Saxo Banks historie, siger Kim Fournais i et interview med TV 2.

- Det har på alle niveauer været en grim overraskelse for alle, der har været inde i det her.

Se Kim Fournais fortælle om den chokerende oplevelse i videoen øverst i artiklen.

Giver ar i sjælen

Centralbanken i Schweiz valgte i 2011 at binde landets valuta fast til euroen midlertidigt. I januar 2015 valgte centralbanken så, som en stor overraskelse, at sætte landets valuta fri.

 Den oplevelse vil sætte sig ar i de flestes sjæl 

Kim Fournais, adm. direktør Saxo Bank

Det fik valuten til at banke i vejret, hvilket på få øjeblikke skabte tab for millioner hos investorer, der ikke var forberedt på udviklingen.

Udover det enorme tab til Saxo Bank kostede det to andre konkurrenter livet, mens andre måtte få massive indsprøjtninger for at holde sig ovenvande.

- Den oplevelse vil sætte sig ar i de flestes sjæl, som har været inde i det her, siger Kim Fournais.

Saxo Bank schweizerfranc

  • I 2011 valgte centralbanken i Schweiz at fjerne schweizerfrancens binding til euroen.
  • Trække sendte inden for sekunder værdien af schweizerfranc voldsomt i vejret.
  • Tusindvis af investorer verden over tabte formuer på øjeblikke, og selskaberne bag handelsplatformene - heriblandt Saxo Bank - tog voldsomme slag.
  • Saxo Bank alene mistede 700 millioner kroner og flere konkurrenter gik konkurs.

Kursen er ændret

Han fortæller, at banken havde regnet med, at schweizerne ikke ville holde båndet til euroen for evigt, men effekterne var lammende, da det skete.

- Vi havde aldrig i vores vildeste fantasi forestillet os, at de her udsving skulle blive så store, siger Saxo Bank-direktøren, som fortæller, at banken har rettet op på flere ting det seneste år.

- Det gør, at man kigger på sine risikomodeller og sin kundebase, og at man gør en masse ting igen. Skulle det samme ske i dag, gud forbyde det, vil det være en helt anden situation.

Tabet på 700 millioner kroner betyder samtidig, at banken i 2015 lander et underskud, for første gang i selskabets historie.

Saxo Bank

  • Saxo Bank blev stiftet i 1992 af Kim Fournais og Lars Seier Christensen.
  • Banken er blevet stor inden for platforme til onlinehandel med valuta, aktier, råvarer og andre finansielle produkter.
  • I dag er Saxo Bank eget af de to stiftere, der har solgt ejerandele fra til kapitalfonde. De to stiftere ejer dog stadig aktiemajoriteten.