Business

Olien dykker tæt på 30 dollar

Olieprisen er raslet ned siden årsskiftet, og det kommer den til et lille stykke tid endnu, forudser chefstrateg i Sparinvest.

Året er startet grumt for producenter af olie.

Siden nytårsaften er prisen dykket omkring 11 procent, og det har sendt Nordsøolien, også kaldt Brent, under 31 dollar per tønde.

I løbet af i dag tirsdag har olien ramt 30,5 dollar per tønde, og det er gang siden 2004, at prisen på en tønde Nordsøolie dykker under 31 dollar.

Siden bunden tirsdag er prisen dog kravlet en smule i vejret til lige over 31 dollar.

Fald stopper snart

Hos Sparinvest, der forvalter omkring 70 milliarder kroner for 175.000 kunder i Danmark og Luxembourg, forventer chefstrateg David B. Karsbøl , at de mange måneder med fald stopper snart.

- Mit bud er, at det (faldet) kommer til at stoppe et eller andet sted her de første to måneder af året. Fordi det vi kan se på vores modeller er, at den økonomiske aktivitet vil være jævnt stigende resten af året, siger han i et interview med TV 2.

Se klippet med chefstrategen øverst i artiklen, hvor han også fortælelr om, Sparinvest rykker rundt på de 70 milliarder kroner i en tid med store oliedyk.

Wall Street-banker: Mod 20 dollar tønden

Flere banker og analytikere er enige i med David B. Karsbøl i, at priserne skal længere ned. Nogen lægger dog op til, at de skal meget længere ned.

Herhjemme har Danske Bank og Carnegie åbnet for priser omkring 20 dollar tønden, og det samme gør Wall Street-bankerne Goldman Sachs og Morgan Stanley.

Sidstnævnte har senest i starten af denne uge været ude med en spådom om, at olieprisen tumler mod 20 dollar, hvis den seneste periode med styrkelse af dollaren fortsætter.

USA i en ny olierolle

Baggrunden for de store fald i olieprisen siden sommeren 2014, hvor prisen lå over 110 dollar, er flerstrenget.

Noget af det absolut vigtigste er dog den amerikanske skiferrevolution, der har gjort USA til en af verdens største producenter af olie og gas.

Samtidig har landet netop givet grønt lys for eksport som en del af finansloven for 2016, efter at det siden 1970'erne har været forbudt at eksportere råolie.

Klassisk kæmper i knæ

Den store produktion i USA har vist sig som en seriøs udfordring for de traditionelle oliestater i Mellemøsten, Rusland, Nigeria og Venezuela, der har set priserne falde til niveauer, der slår bunden ud af deres statskasser.

De voldsomme fald, som godt som ingen havde forudset, har også sendt strøm til de finansielle markeder.

Hundredvis af selskaber inden for olie- og gasindustrien har set værdier for milliarder forsvinde ud i den blå luft, og det har sat aktier og virksomhedsobligationer i branchen under voldsomt pres.