Business

Dagbladet Børsen solgt for 800 millioner kroner

Mediekoncernen JP/Politikens Hus køber Dagbladet Børsen.

JP/Politikens Hus køber dagbladet Børsen. Prisen for erhvervsmediet er ifølge Børsens administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, Anders Krab-Johansen, 800 millioner kroner. 

- Det er historisk skifte for os. Gennem mange år har vi været ejet af Bonnier, og nu er vi kommet til en situation, hvor vi skal tilbage på dansk ejerskab, siger han til TV 2. 

Ejerskifte vil ikke påvirke journalistikken

Børsen er grundlagt i 1896 og har de seneste 46 år været ejet af det svenske selskab Bonnier.

Anders Krab-Johansen forventer ikke, at det kommer til at ændre noget for hverken Børsens medarbejdere eller læsere, at avisen nu skifter ejer. 

- Vi kommer til at gå fra en familieejet svensk ejerkreds til at have en dansk fondsejet ejer. Så det bliver ikke den store forskel, men det er selvfølgelig historisk, siger han.

- Det får ingen betydning redaktionelt. JP/Politikens Hus køber os, fordi vi er gode til det, vi gør. De giver også en god pris, og det gør de, fordi Børsen er en succes. Derfor er hele planen også at køre videre - redaktionelt og som en forretning.

Ørskov: Børsen er en journalistisk perle

Stig Kirk Ørskov, der er adm. direktør i JP/Politikens Hus, understreger også, at Børsens nuværende ledelse og medarbejderstab skal fortsætte med at drive og udvikle de trykte og digitale aktiviteter fra adressen i Møntergade i København.

- Børsen er et af Danmarks stærkeste mediebrands – med en kernesund økonomi, dygtige medarbejdere og en ledelse, som vi er så heldige at kunne beholde, siger Stig Kirk Ørskov i en pressemeddelelse, hvori han begrunder købet således:

- Børsen er en journalistisk perle og et perfekt match for JP/Politikens Hus. Børsens trykte og digitale udgivelser står stærkt, og de passer enestående godt med vores ambition om at sikre, at Danmark har en stærk, uafhængig udgivervirksomhed, der har den nødvendige konkurrencekraft over for især de internationale aktører, siger han i en pressemeddelelse.

Står stærkere i konkurrencen om annoncekroner

På et pressemøde i JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København kommenterer parterne dagens store handel i det danske medielandskab. 

Stig Kirke Ørskov, adm. direktør for JP/Politikens Hus, siger, at koncernen køber Dagbladet Børsen af tre primære grunde: 

- Børsen er en ret enestående dansk medievirksomhed. Det er en journalistisk perle, der er veldrevet og har en sund økonomi. Vi er en virksomhed, der er sat i verden for at eje stærke selvstændige medier, og nu får vi også Børsen. Og den vigtigste årsag: I disse år er der en hård og stigende konkurrence om annoncekronerne. Internationale giganter som Google og Facebook æder en større del af annoncekronerne. Derfor er det vigtigt, at vi står stærkt i forhold til dem. Det gør vi med dette køb, siger Stig Kirk Ørskov. 

Børsen-medarbejdere er stolte

Ørskov fastholder, at JP/Politikens Hus køber Børsen for at drive dagbladte videre i den form, som læserne også kender det i dag. Og konkurrencen mellem blandt andet Børsen og Jyllands-Postens site Finans vil forblive uændret. 

Handlen er kulminationen på en proces, der har varet halvandet år og taget til de seneste seks måneder. 

Og nyheden blev godt modtaget i Møntergade, fortæller Børsens Anders Krab-Johansen.

- Folk var glade og stolte. Vi ser det jo som en anerkendelse af, at vi har lavet et godt stykke arbejde, siger han.

Kommentator: En god handel for alle

800 millioner kroner er "en virkelig virkelig god pris", mener TV 2s finanskommentator, Ole Krohn.

- Det må man sige, 800 millioner er, for sådan en nicheavis. Og det viser, hvor veldrevet avisen er, hvor fint overskud, den har genereret, og hvor stært den sidder på erhvervsområdet, siger han og kalder det "en god handel" for alle parter. 

Svenske Bonnier ønsker en mere digital retning, og JP/Politikens Hus har nu "nærmest omringet" landets anden store mediekoncern, Berlingske Media. 

- De er klart større end Berlingske nu. De får en fantastisk styrke, hvor JP/Politikens Hus ikke har stået alt for stærkt før, siger Ole Krohn. 

- Jyllands-Posten har en pæn erhvervsdækning med deres erhvervssite, Finans, men de mangler ligesom en vinder. En nummer et. Og der passer Børsen fantastisk ind. 

JP/Politikens Hus ejer i forvejen blandt andet Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet.