Business

100.000 boligejere vælger det sikre

Danske boligejere higer i den grad efter mere sikkerhed i boligøkonomien. 41.000 flere boligejere valgte at begynde at afdrage på deres boliglån i løbet af 2015, viser tal fra Nationalbanken.

Samtidig valgte 59.000 flere at skifte et lån med variabel rente ud med fast rente. 100.000 boligejere har altså valgt et mere sikkert boliglån i løbet af 2015.

- Det er overordnet set positivt, at flere boligejere ønsker at afdrage. Afdragene polstrer boligejernes økonomi og gør dem mindre udsatte overfor udsving på boligmarkedet og i deres privatøkonomi som helhed, siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergman.

Boligmarkedet bliver mere robust

Kollegaen i BRFkredit Mikkel Høegh peger på, at boligmarkedet bliver mere robust, når danskerne i højere grad afdrager.

- Det betyder at husholdningerne bedre kan stå imod, når renten igen engang vil begynde at stige. Et eller andet sted bidrager det også til at afmontere noget af den megen snak om en eventuel kreditdreven boligboble, siger Mikkel Høegh.

Den nye tendens til afdrag betyder, at den gennemsnitlige boliggæld per boligejer faldt 8.800 kroner i løbet af 2015.

Økonom: Derfor vælger flere fast rente

Ved udgangen af november sidste år afdragede 47,7 procent af boligejerne på deres boliglån mod 45 procent ved indgangen til 2015.

Ved indgangen til 2015 blev der betalt afdrag på 34,4 procent af alle boliglån. Ved udgangen af november var det tal steget til 38,3 procent.

- Forklaringen på de mange fastforrentede lån skal findes i det usædvanlige renteniveau i 2015. Ved årets indgang kom renten på et 30-årigt fastforrentet lån ned i bare 2 procent, og det er aldrig set tidligere. Det fik mange boligkøbere til at vælge de fastforrentede lån til, mens en mindre andel af allerede eksisterende boligejere også valgte at skifte deres hidtidige variabelt forrentede lån ud med et mere sikkert et af slagsen, siger Lise Nytoft Bergmann.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvordan du banker renten ned på den del af dit boliglån, du låner til i banken.