Business

PFA: Godt afsæt for aktiestigninger i begyndelsen af 2016

I tv-indslaget ovenfor giver investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen tre bud på næste års danske vinderaktier.

Faldende aktiekurser i USA og eurozonen i første halvdel af december kombineret med meget lave forventninger hos investorerne kan blive et fundamentet for pæne aktiestigninger i begyndelsen af det nye år.

Det vurderer chefstrateg i PFA Henrik Henriksen over for Ritzau Finans, men han fremhæver dog, at det kræver en stabil positiv nyhedsstrøm fra nøgleøkonomierne.

- Den seneste tids kursfald har givet et bedre afsæt for aktiemarkederne i det nye år. Fund managers har øget deres beholdninger af kontanter til noget over det normale, fordi de afventer situationen. For hver optimistisk investor var der mere end tre negative eller neutrale/usikre investorer i ugen før jul, og så lave forventninger danner typisk et godt springbræt for de kommende måneders afkast, siger Henrik Henriksen.

Han mener, at grunden til investorernes forsigtighed blandt andet skal findes i frygten for en økonomisk opbremsning i Kina og en strammere pengepolitik i USA.

Henrik Henriksen oplyser, at fund managers, som sammensætter investeringerne i investorernes porteføljer, har den laveste andel af amerikanske aktier i deres porteføljer i otte år.

- Udviklingen i amerikanske aktier er vigtig for de globale aktiemarkeder, og derfor er det et signal om meget afdæmpede forventninger til aktier ved indgangen til 2016. Man finder det samme mønster hos private investorer i USA – og formentlig de fleste andre steder, forklarer chefstrategen.

Historien: stor chance for stigninger

Men de historiske erfaringer viser, at der er en god chance for fremgang på aktiemarkedet i den kommende tid.

- Efter et år med svage aktieafkast som i 2015 kommer der normalt et væsentligt bedre år – forudsat at aktiemarkederne stadig er præget af en positiv trend. I perioder hvor amerikanske aktier har været i en opadgående trend (1942-65, 1982-1999, 2009-2015), er et år med medianafkast på under 5 pct. - som i 2015 - blevet efterfulgt af et år med væsentligt højere afkast på over 20 pct., siger Henrik Henriksen, der dog ikke er så optimistisk for 2016.

De mange forbeholdne investorer er ikke fuldt investeret, men det kan de blive.

- Så hvis nyhedsstrømmen er positiv i den kommende tid, er der mange investorer, som står klar på sidelinjen til at skyde penge ind på aktiemarkederne, forklarer chefstrategen.

Stigende olie og dollar er en forudsætning

Han pointerer dog, at en af forudsætningerne er, at oliepris og dollarkurs stabiliserer sig, da det vil forbedre indtjeningen hos de amerikanske virksomheder. En langsom rentestigning fra den amerikanske centralbank vil også være et positivt element i den ligning, siger Henrik Henriksen.

Han pointerer, at de gode muligheder for aktier først og fremmest ligger i første kvartal af 2016.

Det skyldes, at da den amerikanske pengepolitik ikke længere er så entydig en medspiller som tidligere, er de finansielle markeder mere sårbare over for skuffelser og stød.

Samlet for 2016 venter Henrik Henriksen dog et volatilt år på aktiemarkederne.

Hvordan du finder den rigtige aktie, får du gode råd om i tv-indslaget herunder.