Business

Syv tips inden nytår: Sådan banker du skatten ned

Undgå strafrenter, få ekstra skattefradrag eller udnyt det nuværende håndværkerfradrag, inden nytår. Der er masser af muligheder for at spare på skatten, inden 2015 bliver til 2016.

I tv-indslaget herover får du gode råd til at spare på skatten, og i listen herunder som er lavet på baggrund af råd fra revisionsselskabet Deloitte er der endnu flere tips at hente.

1: Brug håndværkerfradraget inden det bliver ændret

Det er sidste chance for at bruge håndværkerfradraget til at indsætte et nyt køkken, et nyt badeværelse ind eller til at lave anden generel vedligeholdelse. Fra nytår får håndværkerfradraget nemlig en ny, grøn profil, så det kun er på energivenlige forbedringer, du kan trække arbejdslønnen fra.

Hver voksen person i husstanden kan trække 15.000 kroner af arbejdslønnen fra i skat, hvis de vel at mærke betaler deres del af regningen.

Du kan både bruge håndværkerfradraget i en ejerbolig, en andelsbolig eller en lejebolig.

Du kan se meget mere om håndværkerfradraget i tv-indslaget herunder.

2: Indbetal på pension og få skattefordele

Du kan også betale ind på en pensionsordning og derigennem få forskellige skattefordele.

Hvis du tjener mindre end 41.600 kroner om måneden…

Hvis du som de fleste tjener under 41.600 kroner om måneden og dermed ikke betaler topskat, kan det bedst betale sig at betale penge ind på en Aldersopsparing. Her kan du maksimalt sætte 28.600 kroner ind i år. Du får ikke fradrag af pengene, men til gengæld slipper du med at betale 15,3 procent i skat af det løbende afkast, du får af pengene. En skat, der er langt mindre end hvis pengene bliver investeret udenfor en pensionsordning.

Hvis du tjener mere end 41.600 kroner om måneden…

Tjener du mere end 41.600 kroner om måneden, betaler du også topskat, og dermed er det en større fordel for dig at betale ind på enten en ratepension eller en livsvarig livrente. Her får du nemlig fradrag af de penge, du indbetaler.

Du kan maksimalt indbetale 51.700 kroner på en ratepension i år, mens det maksimale beløb på en privat livsvarig livrente lyder på 47.600 kroner.

Du kan se meget mere om dine muligheder for at spare skattekroner via pensionsindbetalinger i tv-indslaget øverst.

3: Betal restskat og undgå strafrenter

Har du indbetalt for lidt i skat i 2015, kan du stadig nå at lave en frivillig indbetaling, så du undgår Skats tårnhøje strafrenter. Du kan senest lave en frivillig indbetaling den 31. december i år.

Når du det ikke, og har du betalt for lidt i skat i år, bliver du straffet med en såkaldt dag-til-dag-rente af det, du skylder. Renten lyder på 2,2 procent af restskatten fra og med 1. januar indtil den dag, du betaler. Strafrenten svarer til en rente på 3,28 procent før skat. Har du pengene stående på en konto, som du får mindre end 3,28 procent i rente på, kan det derfor godt betale sig at betale sin restskat allerede nu.

Betaler du en eventuel restskat efter 1. juli næste år, stiger dag-dag-renten til 4,2 procent svarende til en rente på 6,26 procent.

4: Få dine forældre til at passe dit barn – og træk det fra i skat

I 2015 kan folkepensionister som noget helt nyt få op til 10.400 kroner skattefrit for at hjælpe med rengøring, børnepasning, vinduespudsning eller havearbejde, selvom den såkaldte "hvervgiver" – eksempelvis pensionistens datter eller søn – trækker lønnen fra i skat som et håndværkerfradrag.

På almindeligt dansk betyder det, at man i år kan betale sine forældre for at passe sine børn og trække udgiften fra i skat, forklarer Søren Bech.

Hvordan du kan få dine forældre til at passe børnene og derefter trække det fra i skat, kan du se i tv-indslaget herunder.

5: Giv skattefri gaver til børn og børnebørn

Du kan give op til 60.700 kroner i skattefri pengegave til hvert af dine børn og børnebørn og dermed spare dem for en arveafgift senere. Begge forældre eller bedsteforældre kan give dette beløb, og et forældrepar kan derfor give deres børn 121.400 kroner hver i år.

Svigerbørn må få 21.200 kroner uden at svigerbørnene skal betale gaveafgift, der er den samme som arveafgiften på 15 procent.

6: Giv gaver til velgørenhed og få fradrag

Donerer du til en forening eller en velgørende fond, kan du få fradrag for op til 15.000 kroner i 2015. Det kræver blot, foreningen eller den velgørende fond eller institution er godkendt på Skats liste over velgørende foreninger eller fonde.

Hvis du oplyser dit CPR-nummer, når du betaler, indberetter foreningen dine bidrag til Skat.

Du kan se mere om reglerne for donationer i tv-indslaget herunder.

7: Sælg aktier med tab

Ejer du aktier, der har givet et tab, kan du overveje at sælge dem. Tabet kan nemlig modregnes det aktieudbytte, du har modtaget i løbet af 2015. Tabet kan ligeledes modregnes eventuelle gevinster på andre aktier, du har solgt i løbet af året.

Du kan købe den aktie, du sælger igen efter nytår, men gør det ikke lige med det samme - der skal nå være en kursrisiko.

8: Tjek din forskudsopgørelse og betal den rigtige skat

Udover de syv skatteråd for 2015 ovenfor, er det også en rigtig god ide, at du tjekker, om beløbene på din forskudsopgørelse for 2016 er rigtige. På den måde undgår du, at du får en restskat for det næste skatteår.

Du kan se meget mere om, hvordan du undgår et ubehageligt skattesmæk for næste skatteår i tv-indslaget herunder.