Business

Danskerne shoppede for 30 milliarder op til jul

Dankort blev flittigt brugt i december, hvor danskerne handlede og overførte for næsten 30 milliarder kroner. Scanpix

Dankortet bliver brugt særdeles flittigt, når julegaverne skal i hus i december.

Julen 2015 overgår sidste års jul, både når det handler om, hvor mange gange dankortet blev hevet op af lommerne, og hvor mange penge der blev brugt, viser tal fra Nets.

De første 23 dage af december handlede og overførte danskerne for knap 30 milliarder kroner med deres dankort. Det er en stigning på 6,6 procent i forhold til samme periode sidste år.

I alt blev 94,8 millioner betalinger gennemført. Det er en stigning på 7,9 millioner eller ni procent i forhold til samme periode sidste år.

Salget toppede den 22. december

Også i år var dagen før lillejuleaften den dag, hvor der blev shoppet mest igennem.

Tirsdag den 22. december blev der købt ind med dankort for 1,7 milliarder kroner. Det rækker til en plads som nummer tre på top ti-listen over de dage gennem tiderne med størst forbrug med dankort. 

Men generelt har der været godt gang i handlen op til jul.

- Alle tre dage op til jul er der blevet handlet for omkring 1,7 milliarder kroner, hvilket er usædvanligt og mere end vi plejer. Så der har værert godt gang i den op til jul, siger Søren Winge, pressechef i Nets.

Black Friday skyder julesalget i gang

I 2015 har foreløbig fem dage markeret sig på top ti-listen over dage med det største dankortforbrug.

Som nummer et ligger den sidste fredag i november 2015. Den danske detailhandel og altså også forbrugerne har for alvor taget det amerikanske udsalgsfænomen Black Friday til sig på denne dag.

Det gav nemlig ny dankortrekord med et samlet forbrug på knap to milliarder kroner.

Og spørger man Søren WInge, så er der meget, der tyder på, at Black Friday også fremover kommer til at skyde julesalget i gang.

- Promoveringen af Black Friday bliver større og større år for år. Så jeg tror godt, man kan forvente, at Black Friday sparker julesalget igang fremover, siger Søren Winge.