Business

Sådan sikrer du dig mod dankortsvindel

 Scanpix

Sidste år foregik 12 procent af julehandlen på nettet. I år var det steget til 14 procent. Men i takt med denne stigning, bliver de kriminelle bedre til at svindle. De bruger flere forskellige metoder til at lure dine dankortoplysninger for at købe varer på nettet for dine penge. Alene i år er der svindlet for 20 millioner kroner i nethandlen.

Ulrik Marschal fra Nets, der blandt andet står bag dankortet og NemID, fortæller, at du som forbruger er rigtig godt stillet, hvis uheldet er ude.

- Så betaler din bank pengene tilbage. Er der blevet brugt pinkode, er der en mindre selvrisiko på omkring 1200 kroner, siger han til TV 2.

Uanset hvilken form for dankortsvindel du frygter, har han dette råd:

- Hold løbende øje med din konto, det er i dag rigtig nemt, blandt andet på mobilen. Hvis der er en transaktion, du ikke kan genkende, bør du straks kontakte din bank og spærre dit kort.

Få overblik over de forskellige former for svindel, og hvordan du undgår dem herunder.

Sådan sikrer du dig mod dankortsvindel

Phishing og smishing

Phishing og smishing

Får du en email eller sms, der tilsyneladende er fra Skat, din bank, Nets eller lignende, hvor de beder om dine kortoplysninger eller om dit NemID nøglekort, skal dine alarmklokker ringe.

De vil aldrig bede om dine oplysninger på den måde, og det er derfor sandsynligvis kriminelle, der ”fisker” efter dine oplysninger.

Sådan sikrer du dig: Send aldrig dine kort eller NemID-oplysninger og klik ikke på links i mails, da du risikerer, at du får virus på din computer. Er du i tvivl, så ring til den formodede afsender.

Hvis du kommer til at trykke på et link og sende dit NemID-nøglekort eller dine kortoplysninger, skal du med det samme kontakte NemID-support eller din bank.

Foto: TV 2

Stjålne dankort

Stjålne dankort

Hvis dit dankort bliver stjålet, kan tyven med det samme gå ind på en netbutik og købe for dine penge. Hvis du er rigtig uheldig, har tyven måske endda stået bag dig i køen i supermarkedet og afluret din pinkode og kan dermed også bruge det i fysiske butikker eller hæve store kontantbeløb i en hæveautomat.

Sådan sikrer du dig: Skærm med din frie hånd, når du taster din pinkode. Spær dit dankort, så snart du opdager, at det er stjålet.

Foto: Scanpix

Falske hjemmesider

Falske hjemmesider

Vær kritisk over for de netbutikker, du bruger. Nogle kriminelle sætter nemlig falske sider op for at lokke dine dankortoplysninger ud af dig.

Sådan sikrer du dig: Læg mærke til, om siden bruger dårligt dansk og har meget skæve priser som for eksempel 243,67 kroner. Det er et tegn på, at udenlandske kriminelle kan stå bag.

Det er et godt tegn, hvis siden er sikret. Er den det, starter adressen med ’https’ i stedet for blot ’http’.

Mange troværdige, danske webbutikker har desuden e-mærket som er et ekstra tegn på sikkerhed. Du finder det typisk i bunden af hjemmesiden.

Foto: Scanpix

Hacking

Hacking

Hvis forbrydere hacker sig adgang til din computer og selv fisker dine oplysninger ud af den, er der ikke meget at gøre.

Sådan sikrer du dig: Sørg for at holde dine programmer opdaterede på din computer. Tjek jævnligt din bankkonto. Kontakt din bank, så snart du ser en transaktion, du ikke kan kende.

Foto: Scanpix