Business

Hver fjerde juleshopper ved grænsen - kan det betale sig?

Julen er ikke bare hjerternes fest. Den er også grænsehandlens.

Hver fjerde dansker planlægger nemlig at tage et smut til grænsen for at købe juleknas og juleøl, og 15 procent overvejer at gøre det samme.

Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har udarbejdet for grænsehandelsbutikken Scandlines BorderShop. 

Men selvom der er penge at spare på en lang række af varer, er der så egentlig penge at spare, når det store regnskab gøres op?

Tænk dig om, inden du starter familiebilen op

Spørger man Allan Skytte Christensen, der er forbrugerøkonom for FDM, så er det i hvert fald en god idé at tænke sig om en ekstra gang, inden man starter familiebilen op og kører mod grænsen.

For turen over grænsen kan gå hen og blive en dyr fornøjelse, lyder det.

- Det er overraskende dyrt at bruge en bil. Ved sådan en tur skal du ikke blot medregne benzinen, men som minimum medtage omkostninger til slitage og værditab, siger Allan Skytte Christensen til TV 2.

Det koster to kroner pr. kilometer

FDM har regnet ud, at det koster over to kroner pr. kilometer at køre til grænsen i en familiebil.

Det vil sige, at kører man for eksempel fra Aalborg til Flensborg, så koster turen frem og tilbage omkring 1200 kroner.

Kører man fra Odense til Flensborg, koster turen 628 kroner. Så det kan være en god idé at have det in mente, inden man suser mod grænsen for at spare penge på julens mange gode sager.

Danskerne køber søde sager og øl

Det er i høj grad de søde sager, som danskerne tager til grænsen for at handle. Således svarer 74 procent, at de tager til grænsen for at købe slik, chips og chokolade. Danskerne tager ned over grænsen, fordi de mener, de kan spare penge. Over 65 procent svarer i undersøgelsen, at de sparer penge på de varer, de køber ved grænsen.