Business

Det betyder den amerikanske rentestigning for dig

Det er ventet af langt de fleste økonomer, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag annoncerer et renteløft for første gang siden 2006 og efter seks år med nulrente.

- Rentestigningen kommer nu, fordi amerikansk økonomi er i pæn vækst, samtidig med at ledigheden nu er faldet til blot fem procent. Og nok så vigtigt, så har centralbankdirektøren været ude og sige ret klart, at de gerne vil hæve renten i år, og man må sige, at i dag er sidste chance, hvis den skal nå at komme i 2015, siger Frank Øland, der er chefstrateg i Danske Bank.

Hvad betyder det for Danmark?

Ifølge Frank Øland så vil den højere rente i USA få indflydelse på det danske boligmarked.

- Hvis man kigger på vores bogliglån, så vil flexlånsrenterne stadig være rigtig lave om et års tid. Men kigger vi på de fastforrentede boliglån, så må vi forvente at se, at de så småt begynder at tikke opad, siger Frank Øland.

Seniorøkonom Kim Fæster fra Jyske Bank vurderer også, at de fastforrentede lån vil blive højere, hvilket kan gøre det sværere for kommende boligejere at komme ind på boligmarkedet. 

Men han forklarer også, at en renteforhøjelse i USA vil have en positiv effekt på de danske virksomheders konkurrenceevne.

En styrket dollar er godt nyt for danske virksomheder

En højere rente gør det nemlig mere interessant at sætte penge i amerikanske dollars. 

Det vil styrke dollaren og svække euroen - og dermed den danske krone. Det vil give de danske virksomheder en konkurrencefordel.

- Det er en fordel for danske virksomheder, der sælger varer til amerikanerne og til asiatiske lande, hvis valuta læner sig op ad dollaren, siger Kim Fæster.

Yellen skal berolige finansmarkederne

Rentemeddelelsen bliver sendt ud onsdag klokken 20.00 dansk tid.

Herefter vil investorernes fokus være rettet mod udmeldingerne omkring fremtiden fra centralbanken. Det efterfølgende pressemøde med centralbankchef Jannet Yellen bliver derfor mindst ligeså vigtigt at følge, lyder det fra Frank Øland.

- Jeg forventer, at Yellen vil signalere, at der vil komme flere renteforhøjelser i et jævnt tempo. Men hun vil gøre det meget, meget forsigtigt. Hun ved godt, at hun skal sweet-talke markedet, så vi ikke får en alt for negativ reaktion, siger Frank Øland.

Historisk lave renter

  • Da finanskrisen ramte sænkede den amerikanske centralbank Fed hurtigt renten til nul for at stimulere økonomien
  • De lave renter blev senere suppleret med tre programmer med såkaldte kvalitative lempelser: Der blev sprøjtet penge ud i økonomien
  • De programmer er lukket ned, men nulrenterne fortsætter nu på sjette år
  • Den seneste periode har USA's økonomi vist bedring, og det har øget troen på en renteforhøjelse
  • Ved Fed-mødet i december 2015 forventer størstedelen af analytikerne, at centralbankens chef Janet Yellen hæver renten til 0,25 procent
  • Det vil være den første renteforhøjelse siden 2006, hvor renten blev hævet fra 4,75 til 5 procent
  • I Europa valgte ECB ikke længe efter krisen at hæve renterne, men det er senere blevet droppet for at følge den amerikanske medicin