Business

Gigantisk dansk vindmølle-sejr i Afrika - men nedtur for Vestas

Brande-selskabet Siemens Wind Power har trukket det længste strå i en milliardkamp om levering af 850 megawatt vindmøller i Marokko - foran blandt andre Vestas.

Endnu er der ikke meldt noget officielt ud, men ifølge TV 2's oplysninger anses afgørelsen som sikker, og det bekræftes af en række internationale og marokkanske medier, heriblandt Bloomberg og finansavisen L'Economiste.

Ordren til Siemens har en værdi af omkring 6 milliarder kroner, det svarer omkring 10 procent af vindmølleproducents salg i hele 2014.

Produktion i Danmark

Siemens afventer en officiel udmelding fra myndighederne i Marokko, men fortæller - udover at møller til Afrika produceres i Brande - at man har bemærket Marokkos grønne ambitioner.

- Vi (Siemens og partnere) er glade for at støtte Marokkos strategi ved at levere innovative vindmøller, der er i stand til at producere 850 MW ren, vedvarende energi, siger selskabet i en meddelelse til TV 2.

Enel Green Powers presseafdeling bekræfter over for TV 2, at man sammen med Siemens har afgivet det bedste bud af de fem konsortier, men at man afventer en endelig udmelding fra marokkanerne.

Dermed er der med stor sikkerhed udsigt til masser af arbejde for de tusindvis af ansatte på Siemens-fabrikkerne i Jylland takket været milliarder af marokkanske dirham.

De 850 MW vindmøller skal leveres til fem projekter på henholdsvis. To af projekterne er på 100 MW, mens de resterende er på 150, 200 og 300 MW.

Siemens foran Vestas i Afrika

Siemens har vundet udbuddet i samarbejde med italienske Enel, mens Vestas havde slået sig sammen med franske GDF Suez. 

Opgaven på i alt 850 MW, der er udbudt af myndigheden L’Office national de l’électricité du Maroc, er det største enkeltstående udbud i Afrika nogensinde.

Tidligere rekorder har Siemens Wind Power haft med 360 MW fordelt på tre parker i Sydafrika, og Vestas med projektet Lake Turkana på 310 MW i Kenya.

Siemens har været i Marokko siden 1929, hvor det tyske konglomerat har leveret produkter fra sundhed til industri og grøn energi.