Business

Julen får danskerne til at gå lysamok: Dette tip sparer dig penge

Julen er hjerternes fest. Men det er også på mange måder lysenes. Bare kig på naboens hæk eller træer, som formentlig er sirligt dekoreret med farvestrålende lyskæder.

En ny undersøgelse fra YouGov viser da også, at danskerne skruer ekstra op for lysforbruget i december.

Således svarer 56 procent af undersøgelsens 1005 adspurgte, at de har ekstra meget lys tændt i juletiden for hyggens skyld.

Det kan være julekæder, julepynt med elpærer og udendørs julebelysning.

- Hyggegenet vinder over snusfornuften i julen, og det er ikke underligt, at elforbruget ryger i vejret hos de danskere, der går ekstra meget op i at julehygge, forklarer energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard.

Kvindernes giver den ekstra gas

Ifølge undersøgelsen er det særligt kvinderne, der er glade for at skrue ekstra op for julebelysningen.

64 procent af kvinderne svarer, at de tænder ekstra op, hvor det er 49 procent hos mændene.

Overraskende er det heller ikke, at der hos børnefamilierne bliver hygget lidt ekstra med lyskæder og diverse. Her svarer 65 procent, at de skruer op for belysningen.

Spar penge uden at gå ned på julehyggen

Selvom julehyggen måske bliver prioriteret over forbruget blandt mange danskere i december, så kan man med nogle små justeringer spare penge, så man undgår en forsinket julegave i form af en høj elregning.

Man kan eksempelvis sørge for at bruge LED-pærer, som er billigere i drift og har en levetid, som er 25 gange så lang som de traditionelle pærer, forklarer Benny Hebsgaard.

- Det behøver ikke gøres til nogen kompliceret spareøvelse, for det handler i bund og grund om sund fornuft. Hvis du husker at skifte til LED belysning og slukker, når du ikke bruger det, så er der allerede en del penge at spare der, siger Benny Hebsgaard.

En beregning foretaget af NRGI viser, at man kan spare 40 kroner om dagen ved at skifte de almindelige lyspærer ud med LED-lys.

Er man typen, der går all in på lyslæder i december, så er der også mange penge at spare. 

Hvis man har fem lyskæder med 50 pærer kørende 24 timer i døgnet henover julen, så kan man spare omkring 1000 kroner ved at skifte de almindelige pærer ud med LED-pærer.

Her kan du få råd til, hvordan du sparer penge på strømmen ved at skifte dine gamle elpærer ud:

Fakta: Se julens strømslugere

Julen varer længe - koster mange penge. Og elregningen får også lige et ekstra hak op i december.

Elregningen er omkring 30 procent højere i december end det normale elforbrug. Vi bruger ekstra strøm til madlavning, tv-kiggeri og hyggebelysning.

Julens største strømslugere er:

* Belysning med glødepærer

* Madlavning

* Underholdning (TV, iPad og spillekonsoller)

Udregningerne er baseret på eksempler med en gennemsnitlig dansk familie på fire personer med et årligt forbrug på 4500 kWh og el pris på 2 kroner pr. kWh

Kilder: Spar Nord og elselskabet NGRI.