Business

Dette el-tip kan spare dig for 1.100 kr hvert år

Se 'Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste' på TV 2 PLAY

I forbrugernes tjeneste har Morten Spiegelhauer netop testet LED-pærer på TV 2. I tv-indslaget herover får du endnu et råd til, hvordan du nemt sparer 1.100 kroner hvert eneste år på lyset i dit hjem.

Det er nemlig blevet meget nemmere at spare penge på belysningen i et typisk dansk hjem. Det siger energiteknolog hos Energitjenesten Janus Hendrichsen i tv-indslaget ovenfor.

- Det er blevet rigtig nemt. Der er kommet energibesparende LED-pærer, som kan erstatte stort set alle de pærer, vi ellers har i vores hjem, og sådan var det ikke for et par år siden, siger Janus Hendrichsen i indslaget.

Husk at slukke lyset

Han peger dog på, at mange lader de mere økonomiske pærer være tændt i længere tid, end da de havde de gamle, dyrere pærer.

- 1.100 til 1.200 kroner er ikke urealistisk at spare. Men det er ikke nok at have energibesparende pærer i sit hjem. Man skal også slukke, når man ikke bruger dem. Og da ved vi, at teenagere er slemme til at lade lyset brænde, og de bruger faktisk 20 procent mere end andre beboere, siger han.

Investeringen tjener sig lynhurtigt hjem

Har du en masse halogenpærer derhjemme, viser indslaget også, hvor let det er at spare penge. Skifter du 20 halogenpærer ud med 20 LED-pærer, lyder den årlige besparelse på den manøvre alene på lige nøjagtig 1.100 kroner. Som vist i tv-indslaget øverst koster de 20 LED-pærer 1.800 kroner, så pengene er allerede hentet hjem igen efter et år og syv måneder.

Er du en af de mange, der købte et stort lager af de gamle glødepærer, inden de udgik, er der inden for de sidste år kommet LED-pærer, hvor lyset er lige så godt som det, man fik i glødepærerne, siger Janus Hendrichsen.

- Det er typisk dem, der har PH-lamper, der siger, at lysfordelingen er forkert, hvis ikke, det er en glødepære. Men inden for det seneste år er der kommet nogle modeller, der er lige så gode og som Louis Poulsen selv anbefaler. Og de nye pærer, der er kommet er fire til fem gange billigere at bruge, siger Janus Hendrichsen.

I tv-indslaget herunder kan du se den LED-pære, som Forbrugerrådet Tænk har fået titlen 'godt køb' i Forbrugerrådet Tænks test: