Business

Finanstilsyn: Gør det lettere at låne penge på landet

Banker og realkreditinstitutter må godt fravige Finanstilsynets strenge lånekrav i provinsen, lyder den opsigtsvækkende melding fra tilsynets nye direktør, Jesper Berg til Politiken.

Jesper Berg lægger op til en ny kurs i lånepolitikken, hvor Finanstilsynet er parat til at acceptere lån på andre vilkår i landdistrikterne end i storbyerne.

- Det kan ikke hjælpe noget at lade som om, virkeligheden er den samme i alle husstande. Hvis det er muligt at klare sig for et lidt mindre beløb i en husholdning i Vojens end i en husholdning i en forstad til København, kan det være fornuftigt at låne ud efter de konkrete præmisser, siger han til avisen.

Mange familier i yderområder har oplevet at få afslag på lån, fordi det månedlige rådighedsbeløb ikke matcher vejledningen fra Finanstilsynet. Og det selv om familien har godt styr på privatøkonomien.

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, tager godt imod meldingen.

- Det her vil forhåbentlig betyde, at både realkreditten og pengeinstitutterne i højere grad kan lade den sunde fornuft og lokale hensyn styre kreditvurderingen frem for at afvise alt på baggrund af nogle rigide standardregler fra Finanstilsynet.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har anklaget bankerne for at bidrage til landdistrikternes krise ved at lukke for kreditten. Finanstilsynets nye kurs er sød musik i ministerens ører.

- Vi skal have vækst og udvikling i hele landet, og det er godt, at Finanstilsynets direktør vil fjerne de misforståelser, der har været omkring nogle af Finanstilsynets vejledninger. Med regeringens vækstplan lægger vi netop op til, at vejledningen om rådighedsbeløb bliver justeret, så institutterne får mere fleksibilitet, siger Troels Lund Poulsen til Politiken.