Business

Renterne stiger på danske boliglån: Så meget dyrere bliver de

I tv-indslaget herover kan du se, hvordan du banker omkostningerne ned på dit boliglån.

Renterne på danske boliglån fortsætter op fredag, efter Den Europæiske Centralbank (ECB, red.) overraskede ved kun at sænke renten med 0,1 procent torsdag eftermiddag.

Fra i går til i dag er det dermed blevet omkring 9.000 kroner dyrere at låne en million kroner på et 30-årigt fastforrentet lån på grund af en højere restgæld.

Det betyder en stigning i den månedlige ydelse på 135 kroner, hvis lånet er uden afdrag og en stigning på 35 kroner om måneden på et lån med afdrag.

- Hvis du spørger boligkøberne, så er det en ærgerlig ekstraregning. Ikke mindst hvis det er på et 30-årigt fastforrentet lån, hvor det ikke er en engangshændelse, men en stigning de kommer til at opleve hver måned 30 år ud i fremtiden, siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann til TV 2.

Renten på treårige flekslån er ligeledes gået fra gårsdagens 0,25 procent til 0,35 procent fredag. Den månedlige ydelse på et treårigt flekslån med afdrag koster dermed 860 kroner om måneden mod 796 kroner i går.

For et femårigt flekslån uden afdrag er den månedlige ydelse steget til 1.119 kroner fra 1.037 kroner i går efter, at renten på lånene er steget fra 0,65 procent til 0,79 procent.

Udover en lavere rentesænkning end ventet i markederne, var der også skuffelse over, at chefen for Den Europæiske Centralbank Mario Draghi ikke øgede sit såkaldte opkøbsprogram mere end et halvt år.

Ligeledes havde markedet ventet, at centralbanken ville øge det månedlige beløb, der bliver købt papirer for hver måned. Som det er i dag opkøber den europæiske centralbank værdipapirer for 60 milliarder euro om måneden, og det beløb fastholder centralbanken indtil videre.

- Markedet havde forventet mere, og derfor blev renterne på realkreditlån sendt en anelse mod nord som følge af gårsdagens udmelding fra ECB, siger seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre om årsagen.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvordan du får et nyt afdragsfrit boliglån, hvis dit nuværende til at udløbe.