Business

Se video: Svindelmistænkt fester igennem med beundrere i Dubai

Den hovedmistænkte i danmarkshistoriens formentlig største svindelsag, Sanjay Shah, fester løs, mens han efterforskes af politiet i Danmark og Storbritannien.

I en video, der blev lagt på Youtube 19. november, viser 45-årige Sanjay Shah store armbevægelser ved et velgørenhedsarrangement i Dubai.

Sanjay Shah er vært for arrangementet ’Diwali Party with Autism Rocks’, der blev afholdt 8. november i Armani Ballroom på Armani Hotel Dubai.

Kvinde: Sanjay hjalp os

I den otte minutter lange video om arrangementet, der er meget velproduceret, fortæller britiske Sanjay Shah med store smil om sin kamp mod autisme, som hans ene barn lider af.

Flere personer fortæller også om deres store begejstring for Sanjay Shah og hans kamp.

- På grund af Sanjays kontakter og hans velgørenhed hjalp han os med at komme i kontakt med de rigtige mennesker for at finde ud af, om vores barn var autistisk eller ej, siger en kvindelig deltager i videoen.

Videoen, der også viser Bollywood-stjernen Sonu Nigam, optræde, står i skarp kontrast til den hemmelighedsfulde efterforskning af svindel for milliarder, der har Dubai-bosatte Sanjay Shah som hovedperson.

Milliardbeløb beslaglagt

Sagen kom frem i august, hvor Skat fortalte, at de var blevet snydt for 6,2 milliarder kroner, et tal som senere er hævet til 9,1 milliarder kroner.

Pengene er angiveligt blevet udbetalt ved at gøre krav på tilbagebetaling af udbytteskat, der aldrig er blevet betalt.

I starten af november kunne DR så fortælle, at Sanjay Shah er hovedmistænkt i sagen. Samtidig fortalte Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kaldet bagmandspolitiet, at 1,7 milliarder kroner er beslaglagt, og at en lang række kontorer i London er blevet ransaget.

Bagmandspolitiet: Jeg lukker helt ned

Bagmandspolitiet ønsker ikke at kommentere videoen eller konkrete personer i efterforskningen, men chef Morten Niels Jakobsen fortæller, at sagen kører i to spor: Et med fokus på at finde de mange milliarder og et andet med fokus på at stille de skyldige til ansvar.

- Jeg har ingen kommentarer til efterforskningen, der er verserende. Det er en meget vigtig efterforskning, så der lukker jeg helt ned, siger Morten Niels Jakobsen.

- Det er sådan, at det fra starten har stået klart, at det er udlændinge, der er involveret i den her sag. I lyset af det af det, er det klart, at vi løbende må overveje i tæt samarbejde med de udenlandske myndigheder, om der er mulighed for en sag i Danmark, tilføjer han.

Har ansat højtprofileret dansk advokat

Et af de beslaglagte kontorer er Solo Capital Partners i Londons finansdistrikt, som TV 2 besøgte tidligere på måneden. Det var ikke muligt at få et interview, men Solo Capital oplyste i sidste uge, at de lukker ned.

Sanjay Shah har hyret advokat Jakob Lund Poulsen, der tidligere har været forsvarer i opsigtsvækkende sager om blandt andet Amagermanden og Klaus Riskær.

Forsvarsadvokaten oplyser til TV 2, at hverken han eller hans klient har nogen kommentarer til efterforskningen af sagen.

En speciel historie

TV 2 har været i kontakt med flere personer, der har arbejdet med Sanjay Shah, og de fortæller en bemærkelsesværdig historie.

Efter en karriere i forskellige investeringsbanker op gennem 00’erne stiftede han i 2009 sit eget firma, Solo Capital Partners, der blev en lyn-succes.

I 2011, bare to år efter stiftelsen, udbetalte Sanjay Shay 19 millioner pund, godt 200 millioner kroner ved dagens kurs, til sig selv.

Solo Capital, der nu er ved at blive lukket ned, beskrev sig selv som en 'financial boutique', men ifølge TV 2's oplysninger blev de helt store penge tjent på en helt særlig form for handel kendt som udbyttearbitrage og cum/ex (med udbytte/uden udbytte).

Tvivlsomme handler

Handlerne findes i forskellige konstruktioner, men går kort sagt ud på at sikre en overnormal profit gennem et netværk af aktiehandler omkring tidspunktet for betaling af udbytte.

Cum/ex-metoden, der anses som en af de klart mest tvivlsomme, var i årevis kendt i store dele af den internationale bankverden. En stribe ledende banker er dog gået væk fra de særlige handler, fordi de har fået stor kritik og anses som moralsk tvivlsomme, selvom de ikke nødvendigvis er ulovlige.

Netop disse handler er Sanjay Shahs varemærke, og han brugte Solo Capital som redskab til at gennemføre dem, fortæller en kilde med stort kendskab til virksomheden, til TV 2.

Afskyede skat

Få år efter stiftelsen af Solo Capital valgte Sanjay Shah at flytte til Dubai med sin familie og skrue ned for blusset. At ejeren flyttede langt fra hovedsædet betød dog ikke, at han trak sig fra den daglige drift. Shah holdt tværtimod selskabet og dets ansatte i et meget tæt greb, fortæller tidligere ansatte.

Samtidig oprettede han en lang stribe selskaber i skattely rundt omkring i verden med det ene formål at minimere sine skattebetalinger. En ansat beretter om, at Sanjay Shah havde det så svært med skat, at han fandt meget kreative veje for, at selv hans ansatte skulle slippe for at betale skat. Det skete ved aflønning gennem personlige lån og komplicerede fondskonstruktioner med tråde til Malta og de Britiske Jomfruøer, der gjorde det muligt at minimere eller helt udslette skatten.

Sideløbende med de kreative aflønningsmetoder har Sanjay Shah dannet et vidt foregrenet netværk af selskaber i skattely verden. Mellem lande som Luxembourg, Dubai, Malaysia og Cayman Islands er der handlet aktier i stor stil.

Nogle af Sanjays partnere i disse særlige handler menes at være baseret i USA, lyder det.

Fører sig frem som velgører

På det personlige plan fører Sanjay Shah sig frem som en stor velgører inden for bl.a. autisme, som det ene af hans tre børn lider af. Derudover har han gjort sig bemærket med store støttearrangementer med deltagelse af blandt andre Snoop Dogg.

En tidligere ansat i Solo Capital fortæller, at Sanjay Shah udover velgørenheden spenderer enorme summer på sig selv og sine nærmeste. Da rumrejser gennem Virgin Galactic blevet udbudt, slog hans straks til og købte to billetter til sin kone og sig selv for i alt to millioner kroner, og samtidig købte han en Ferrari.

De mange penge bruger Shah, der bor på en kunstig ø i Dubai, ikke kun på sig selv. Gennem sit selskab i Dubai kræser han eftersigende om flere af sine samarbejdspartnere på en måde, der langt overskrider de nu meget stramme retningslinjer i hjemlandet Storbritannien.

Forkælelsen sker gennem årlige ture til blandt andet Formel 1-løb i Monaco og Indien, hvor deltagerne får selskab af stjerner fra Hollywood, som Sanjay Shah har betalt for at deltage i festerne og stille op til selfies.

Sagen kort:

 • Et større organiseret netværk af selskaber i udlandet har tilsyneladende søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.
 • Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.
 • Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden at de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.
 • Ifølge Skat skulle svindlen være sket med forfalskede aktieudbytter fra 2012 til 2015.
 • I alt har selskaberne anmodet om at få udbetalt udbytteskat 2120 gange.
 • Gennemsnitligt har hver anmodning lydt på 292.450 kroner, og i alt er anmodningerne løbet op i cirka 6,2 milliarder kroner.

Kilder: Skat og Ritzau

Den officielle forklaring: Sådan blev SKAT snydt for milliarder

 • Et organiseret netværk af selskaber i udlandet har på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation fået udbetalt udbytteskat af danske aktier.
 • Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.
 • Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.
 • I alt har selskaberne anmodet om at få udbetalt udbytteskat 2.120 gange.
 • Gennemsnitligt har hver anmodning lydt på 2.924.528 kroner, og i alt er anmodningerne løbet op i 6,2 milliarder kroner.
 • Kilde: Skat