Business

Ny bil? TV 2 guider dig til det billigste lån

Der er primært to steder, du kan låne penge til din bil. I banken eller hos bilforhandleren.

Hvor du finder det billigste lån afhænger blandt andet af prisen på den bil, du køber.

- Det, vi typisk ser, er, at renterne er lave ude hos bilforhandleren. Så det er en god ide at tage lånet hos bilforhandleren, hvis det er et lån til en dyr bil, siger forbrugerøkonom hos FDM Allan Skytte Christensen i tv-indslaget ovenfor.

I tv-indslaget viser han to eksempler, der tydeliggør, hvor det er billigst at låne til henholdsvis en dyr og en billigere bil.

Når det kan være svært gennemskueligt, hvor lånet er billigst, skyldes det især, at bilforhandleren får en provision for at oprette et billån til bilkøberen – en såkaldt stiftelsesprovision, der sagtens kan være langt højere end 10.000 kroner.

Stiftelsesprovisionen kan du dog forhandle ned til 3-4.000 kroner, hvis du er opmærksom på den, fortæller Allan Skytte.

I tv-indslaget her kan du se, hvor i lånekontrakten du skal kigge, for at finde frem til stiftelsesprovisionen. Artiklen fortsætter under tv-indslaget.

Forbrugerøkonomen peger på, at billånet som tommelfingerregel er billigst hos forhandleren, hvis billånet er på over 150.000 kroner. Er lånet lavere end 150.000 kroner, er det typisk billigst at optage det i banken. Intet er dog sikkert, og især købere af de små biler skal være opmærksomme.

- Jeg vil anbefale, at man holder rigtig meget øje med den her stiftelsesprovision, hvis man låner pengene hos bilforhandleren. Erfaringen er, at man kan spare mange tusinde kroner ved at forhandle den ned. Det er en vigtig lektion. Hvis ikke bilforhandleren er villig til det, ville jeg tage billånet i banken, siger han.

For at finde frem til det billigste lån er det også en god ide at se på lånets årlige omkostninger i procent (ÅOP, red.).

Som vist i i tv-indslaget øverst - og i grafikken herunder - viser det sig dog, at ÅOP er lavere efter skat på lånet i banken på en lille bil, selvom ÅOP var højere før skat. Det skyldes, at de såkaldte etableringsomkostninger (herunder stiftelsesprovisionen) ikke kan trækkes fra i skat. Det kan renterne til gengæld. Derfor ender bankens lånetilbud med at være billigst, selvom banken har langt højere renter end bilforhandleren.

I grafikken herunder kan du se, hvor det er billigst at låne til en bil, hvor du skal låne 80.000 kroner.

I grafikken herunder kan du se, hvor det er billigst at låne til en dyr bil. Lånebeløbet er 200.000 kroner i eksemplet.

Udover de traditionelle lån hos bilforhandleren, er der også ved at komme såkaldte blankolån på hylderne hos bilforhandleren. Det kan du høre Allan Skytte Christensen fortælle om i videoen herunder.

Dine Finanser

  • Dine Finanser er TV 2s privatøkonomiske magasin præsenteret af Christian Kjær.
  • Christian Kjær er redaktør og vært på programmet.
  • Han skriver desuden artikler og analyser på TV2.dk.
  • Siden 2008 har Christian Kjær arbejdet med penge- og finansjournalistik på TV 2.
  • Inden da har han skrevet for Morgenavisen Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske Tidende.