Business

Dansk svindelsag trækker tråde til stribevis af skattely

En af de største svindelsager i danmarkshistorien trækker tråde til skattely verden over.

Selskaber i lande som Cayman Islands, Malta, Luxembourg, de Britiske Jomfruøer og Dubai menes nemlig at have spillet en rolle i sagen om udbyttesvindel for 6,2 milliarder kroner.

Selskaberne har forbindelse til sagen i og med, at de ejet af den 45-årige britiske finansmand Sanjay Shah, som er en af de hovedmistænkte.

Et af Sanjays firmaer er Solo Capital Partners, der ligger i hjertet af finansdistriktet The City i London. Selskabet blev i sidste uge ransaget i en stor aktion, hvor kontorer med forbindelse til i alt 12 selskaber fik uventet besøg af politifolk, efterforskere og embedsmænd fra både Storbritannien og Danmark.

Efterfølgende har myndighederne, der har bekræftet omfattende aktioner og beslaglæggelse af 1,7 milliarder kroner, været meget tilknappede om efterforskningen.

TV 2 har været i kontakt med virksomheden og samarbejdspartneren Arian Financial, der også ligger i London. De har ikke ønsket at svare på spørgsmål, og afviste at stille op til interview, da TV 2 mødte op Solo Capital Partners hovedkvarter tirsdag.

En helt særlig historie

Flere kilder med kendskab til Solo Capital Partners og Sanjay Shah fortæller dog, at selskabet og ejeren, er en helt særlig historie.

Allerede kort efter stiftelsen i 2009 gjorde stifteren sig bemærket ved i 2011 at udbetale 19 millioner pund, godt 200 millioner kroner ved dagens kurs, til sig selv. Det har altså været en forretning, der er stormet frem med lynets hast.

Solo Capital beskriver sig selv som en 'financial boutique', men ifølge TV 2's oplysninger blev de helt store penge tjent på en helt særlig form for handel kendt som udbyttearbitrage. Det går kort sagt ud på, at man sikrer ved at strikke en række aktiehandler sammen omkring tidspunktet for betaling af udbytte, kan sikre sig en overnormal profit.

Metoden, der findes i flere afskygninger, var i årevis kendt i store dele af den internationale bankverden. En stribe ledende banker er dog gået væk fra de særlige handler, fordi de har fået stor kritik og anses som moralsk tvivlsomme, selvom de ikke nødvendigvis er ulovlige.

Netop disse handler er Sanjay Shahs varemærke, og han brugte Solo Capital som redskab til at gennemføre dem, fortæller en kilde med stort kendskab til virksomheden, til TV 2.

Holdt selskab i tæt greb

SKAT har fortalt, at de er blevet snydt af personer, der har forfalsket dokumenter med krav om tilbagebetaling af udbytteskat. Ifølge TV 2's oplysninger arbejder efterforsker dog også med det scenarie, at de særlige handler, som Sanjay Shah er ekspert i, er en del af den påståede svindel.

Få år efter stiftelsen valgte ejeren Sanjay Shah at flytte til Dubai med sin familie og skrue ned for blusset. At ejeren flyttede langt fra hovedsædet betød dog ikke, at han trak sig fra den daglige drift. Shah holdt tværtimod selskabet og dets ansatte i et meget tæt greb, fortæller tidligere ansatte.

Samtidig oprettede han en lang stribe selskaber i skattely rundt omkring i verden med det ene formål at minimere sine skattebetalinger.

En ansat beretter om, at Sanjay Shah havde det så svært med skat, at han fandt meget kreative veje for, at selv hans ansatte skulle slippe for at betale skat. Det skete ved aflønning gennem personlige lån og komplicerede fondskonstruktioner med tråde til Malta og de Britiske Jomfruøer, der gjorde det muligt at minimere eller helt udslette skatten.

Metoden gav Sanjay Shah en stor magt over sine ansatte, der - selvom han typisk ville aflønne meget lukrativt - samtidig var i hans magt i kraft af lånene gennem fondene på Malta.

Sideløbende med de særlige måder at aflønne på har ejeren af Solo Capital Partners dannet et vidt foregrenet netværk af virksomheder i de ovennævnte skattely. Herigennem er handlerne foregået gennem sindrige konstruktioner, der har optimeret mulighederne for at sikre den overnormale profit gennem den såkaldte udbyttearbitrage.

Nogle af Sanjays partnere i disse særlige handler menes at være baseret i USA, lyder det.

Mistænkt fører sig frem som velgører

På det personlige plan fører Sanjay Shah sig frem som en stor velgører inden for bl.a. autisme, som det ene af hans tre børn lider af. Derudover har han gjort sig bemærket med store støttearrangementer med deltagelse af Snoop Dogg.

En tidligere ansat i Solo Capital fortæller, at Sanjay Shah udover velgørenheden spenderer enorme summer på sig selv og sine nærmeste. Da rumrejser gennem Virgin Galactic blevet udbudt, slog hans straks til og købte to billetter til sin kone og sig selv for i alt to millioner kroner, og samtidig købte han en Ferrari.

De mange penge bruger Shah, der bor på en kunstig ø i Dubai, ikke kun på sig selv. Gennem sit selskab i Dubai kredser han eftersigende om flere af sine samarbejdspartnere på en måde, der langt overskrider de nu meget stramme retningslinjer i hjemlandet Storbritannien.

Forkælelsen sker gennem årlige ture til blandt andet Formel 1-løb i Monaco og Indien, hvor deltagerne får selskab af stjerner fra Hollywood, som Sanjay Shah har betalt for at deltage i festerne og stille op til selfies.

Sagen kort:

  • Et større organiseret netværk af selskaber i udlandet har tilsyneladende søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.
  • Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.
  • Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden at de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.
  • Ifølge Skat skulle svindlen være sket med forfalskede aktieudbytter fra 2012 til 2015.
  • I alt har selskaberne anmodet om at få udbetalt udbytteskat 2120 gange.
  • Gennemsnitligt har hver anmodning lydt på 292.450 kroner, og i alt er anmodningerne løbet op i cirka 6,2 milliarder kroner.

Kilder: Skat og Ritzau