Business

Bankens gebyr kostede ægtepar drømmerejsen: Det er noget rigtig svineri

Se 'Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste på TV 2 Play

Hvert år investerer tusindvis af danskere store summer gennem bankerne - og hvert år opkræver bankerne milliarder for at yde rådgivning i forbindelse med investeringerne gennem investeringsforeninger.

Selvom man betaler i dyre domme for rådgivning, betyder det dog ikke, at man får den.

Det afslører Morten Spiegelhauer, når han i TV 2-programmet 'Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste', der sendes mandag på TV 2, ser nærmere på bankernes investeringsgebyr, formidlingsprovisionerne.

Dét kan ægteparret Ida og Ivan Pedersen skrive under på. Se deres historie i aften klokken 20.50 på TV 2.

Kostede ægtepar 60.000 kroner

For 13,5 år siden begyndte ægteparret at spare op til pensionen via Nordea Invest. Pengene skulle de blandt andet bruge på at forsøde tilværelse med en drømmerejse på et krydstogtskib, men det er der ikke blevet råd til.

TV 2 har ladet Forbrugerrådet Tænk gennemgå Ida og Ivan Pedersens investeringer gennem Nordea, og det viser sig, at bankens formidlingsprovision gennem årene har taget en stor del af kagen.

Faktisk har ægteparret betalt netop det, som et krydstogt koster, i formidlingsgebyr til banken.

Da Ida og Ivan Pedersen begyndte at spare op til pensionen var det med henblik at få råd til drømmerejsen - et luksuriøst krydstogt. I dag, 13,5 år efter, har bankens gebyr kostet dem det, rejsen koster.

I de cirka 13 år, hvor de har ladet Nordea passe deres pensionsopsparing, har de betalt 60.000 kroner. Det svarer til en betaling omkring 100 rådgivningstimer, og det kommer bag på Ida og Ivan Pedersen. De har nemlig ikke hørt fra banken i 10 år, lyder det.

- Jeg er målløs. Jeg er målløs over, at vi skulle have fået rådgivning i så mange timer, for det ved jeg, at vi ikke har fået, lyder reaktionen fra Ida Pedersen, da hun får beskeden.

Det er dog ikke det eneste, deres valg har kostet dem.

Ivan Pedersen: Det er noget rigtig svineri

Ifølge Forbrugerrådet Tænks seniorøkonom, Troels Hauer Holmberg, der har gennemgået parrets økonomi, har ægteparret også tabt penge på at overlade opsparingen til Nordea.

- Problemet er også, at pengene har stået i investeringsbeviser, som for mig at se, har været alt, alt for dyre, lyder Troels Hauer Holmbergs dom.

Det er hans vurdering, at Ivan og Ida Pedersen har betalt omkring en procent for meget i omkostninger om året. I alt har de ifølge Troels Hauer Holmberg tabt 15 procent af deres opsparing ved at overlade den til Nordea. Havde de fået bedre rådgivning, kunne de have sparet omkring 150.000 kroner i omkostninger, vurderer seniorøkonomen.

- Det er noget rigtig svineri. Det er så frækt. Det er for meget - det er for galt, at bankerne får lov til at opføre sig på den måde, lyder det fra Ivan Pedersen.

Nordea: Vi har ikke gjort det godt nok

I Nordea synes man, at Ida og Ivan Pedersen har tjent godt på deres aftale med banken.

Anne Buchardt, der er chef for opsparing og pension i Nordea hæfter sig ved, at parret har tjent 460.000 kroner i den tid, hvor de har investeret gennem Nordea, og hun mener, at det skyldes den rådgivning, de har fået. Hun beklager dog, at ægteparret ikke har været klar over, at de har betalt 0,5 procent om året i formidlingsprovision til banken.

- Hvis vores kunder ikke er klar over, at de har fået rådgivning, eller at de betaler en omkostning, så har vi ikke gjort det godt nok, siger Anne Buchardt til TV 2.

Se hele interviewet med Nordea her, hvor Morten Spiegelhauer spørger, hvordan man kan få ti års rådgivning - uden at opdage det:

Gebyr til 3.000 kroner om året

Ida og Ivan Pedersen står ikke alene.

Flere end 700.000 danskere betaler tilsammen mere end tre milliarder kroner om året i formidlingsprovisioner. 

Rådgiverhonoraret bliver hvert år trukket som en procentsats af kundernes investering i alle landets største investeringsforeninger, og man kan ikke slippe uden om den.

Ifølge den seneste opgørelsen fra investeringsbranchen selv, betaler omkring 100.000 danskere for investeringsrådgivning i banken, selv om de ikke gør brug af den. Da en gennemsnitlig investor betaler mellem 2.000 og 3.000 kroner i formidlingsprovision, løber det op i mange millioner kroner, som danskerne betaler for rådgivning, som de ikke modtager. Hvert år.

Formidlingsprovision

Formidlingsprovision er gebyr, man betaler hvert år for at investere gennem sin bank som betaling for, at bankrådgiverne rådgiver om og anbefaler investeringsforeningens produkt.

Betalingen bliver ofte opkrævet som en fast procentdel.