Her er Danmarks dyreste mønter - denne har sat ny rekord

Tirsdag er der blevet skrevet dansk mønthistorie.

En af danmarkshistoriens mest opsigtsvækkende mønter - en Frederik III, 2 speciedaler fra 1658 – er i dag blevet solgt på Bruun Rasmussens møntauktioner.

Hammerslaget lød på 1,15 millioner kroner, og dermed har mønten indtaget førstepladsen over de dyreste mønter solgt på en auktion i Danmark.

Nederst i artiklen kan du se listen over en række af de absolut dyreste mønter solgt på en dansk auktion gennem tiden. Artiklen er rettet den 1. december.

Mønten har historisk værdi

Spørger man museumsinspektør og møntekspert pĂĄ Nationalmuseet, Michael Märcher, sĂĄ rummer mønten, der er præget i Norge, flere dimensioner, der gør den interessant. Og værdifuld.

Først og fremmest har den historisk værdi.

Ud over at mønten kun findes i dette ene eksemplar, og den samtidig er bevaret i en uhørt flot stand, så er den præget i en tid, hvor Danmark og Norge, der dengang var regeret af den samme konge, gik fra at være et samfund, der primært handlede i naturalier, til at være et penge-samfund, lyder det fra mønteksperten.

- Historien er, at Danmark i 1500-tallet ikke havde egne sølvminer, så skulle man som stat have ædelmetaller, var man nødt til at eksportere korn og kvæg. Man var fattig på ædelmetaller, siger Michael Märcher.

Og det betød, at mønter ikke var udbredte i hverken Norge eller Danmark.

Her kommer mønten ind i billedet

Selvom man i 1500-tallet begyndte at producere store mønter - dalere - var de ikke almindelige blandt den almene befolkning. Det blev de først i 1623 – cirka 30 år inden speciedaleren fra 1658 blev præget.

- Det, der sker i 1623, er, at man finder en ret betydningsfuld sølvmine i Kongsberg i Norge, omkring 50 kilometer vest for Oslo, og det var vigtigt, for det gjorde det muligt at producere mønter i Danmark i et større omfang, forklarer Michael Märcher.

Og det er her, mønten, der er blevet solgt i dag, kommer ind i billedet. Den er en vigtig del af den fortælling, og derfor har den historisk værdi, lyder det fra mønteksperten.

Svarede til en dagsløn gange 20

Også dengang var den for meget værd til, at almindelige mennesker gik med den i lommen.

Ifølge Michael Märcher har værdien af mønten i 1658 svaret til mellem ti og tyve gange dagslønnen for en almindelig lønmodtager.

Faktisk har mønten, der er blevet solgt tirsdag, har aldrig været i cirkulation. Man vurderer i stedet, at den har været tænkt som et præsentationsstykke til Frederik IIIs kunstkammer i København.

Den nåede dog aldrig frem – muligvis som følge af svenskekrigene – men har siden prægningen ligget upåagtet i familieeje i først Norge og siden Danmark, vurderer Bruun Rasmussens eksperter.

LĂĄ i et skrin i over 30 ĂĄr

Nyheden om fundet af mønten har skabt stor opmærksomhed. Ikke mindst blandt møntsamlere i Norge, hvor mønten oprindeligt blev præget. 

Det skyldes ikke mindst, at den i mere end 400 år havde været ukendt for offentligheden. Ifølge TV 2s oplysninger kom mønten først for dagens lys, da en dansk familie ville have vurderet værdien af den og de andre mønter.

De havde arvet mønten i 1982, hvor den blev lagt i en lille æske sammen med nogle andre smĂĄskillinger, der ikke var ret meget værd. Derfor kom det som en overraskelse for alle, at den viste sig være sĂĄ værdifuld, som den er.

Der findes mange ældre mønter

Det kan mĂĄske undre de fleste, at en mønt kan være sĂĄ meget værd, og det ikke helt uden grund. 

Ifølge Michael Märcher er mønten unik, men den er langt fra den eneste mønt, der findes fra den tid, lyder det.

- Der er bevaret mønter fra den tid i tusindvis, og der findes andre mønter, der faktisk er ældre, siger Nationalmuseets møntekspert.

Djævlen ligger dog gemt i detaljen. Det spiller en stor rolle, at den er den eneste af sin slags, og sĂĄ gør det ikke noget, at den stammer fra netop Norge, hvor der findes mange velhavende møntsamlere, der er villig til at betale mange penge for at sætte kronen pĂĄ værket.

- Og så er den super velbevaret. Den har jo ikke været i ret mange hænder, og der er en ingen synderlige fejl på den. Det er ren liebhaveri for møntsamlere, siger Michael Märcher.

Og noget kan tyde pĂĄ, at han har ret.

Salen brød ud i klapsalver

Da hammeren faldt, brød salen, der var fyldt med nysgerrige tilskuere, ud i klapsalver. Alle var klar over, at der var tale om en speciel auktion. Det fortalte Michael Fornitz, chefnumismatiker hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner, til TV 2 umiddelbart efter auktionen.

Hammerslaget landede 50.000 kroner under vurderingen pĂĄ 1,2 millioner kroner, og det var en stolt ejer, der kunne kalde mønten for sin, lyder det fra Michael Fornitz, der stod for auktionen.

- Han (den nye ejer red.) sagde til mig efterfølgende, at han betragtede den som den hellige gral – kronen pĂĄ værket. Det er noget, som ingen anden har, og ingen andre nogensinde kommer til at fĂĄ, fortalte Michael Fornitz til TV 2.

Og den lykkelige ejer? Han er naturligvis fra Norge.

Artiklen er opdateres den 1. december, da det i første omgang fremgik, at listen var en komplet liste over de dyreste mønter solgt pĂĄ en dansk auktion. Dette er ikke tilfældet. Listen er udarbejdet af Bruun Rasmussen. Den viser et udvalg af nogle af mønter, som ifølge Bruun Rasmussen er blandt de absolut dyreste solgt pĂĄ en dansk auktion:

  1. Norge, Frederik III, 2 speciedaler 1658, Christiania

    Sat pĂĄ auktion den 3. november 2015
    Vurdering: 1.200.000 kroner
    Pris: ?

  2. Frederik III, tredobbelt speciedaler 1652, Christiania

    Der findes desværre ikke et foto af mønten

    Solgt i april 2001
    Pris: 800.000 kroner

  3. Christian IV, portugaløser u. år

    Solgt i november 2000
    Pris: 550.000 kroner

  4. Frederik III, 1/2 speciedaler 1659, Christiania

    Solgt i november 2011
    Pris: 460.000 kroner

  5. Christian VII, piaster 1771

    Solgt i november i 2012
    Pris: 400.000 kroner

  6. Christian IV, 1/2 rosenobel 1611

    Solgt i maj 2012
    Pris: 390.000 kroner

  7. Tre mønter solgt for 360.000 kroner pr. styk

     

    Tre mønter ligger på en samlet 7. plads:

    1. Christian IV, 2 speciedaler 1647, Christiania: 
      Solgt i november 2012 for 360.000 kroner.
    2. Frederik VI, dobbelt d' or 1826:
      Solgt i november 2014 for 360.000 kroner
    3. Christian IV, rosenobel 1613:
      Solgt i november 2013 for 360.000 kroner.
  8. Christian III, ungersk gylden 1557

    Solgt i maj 2012
    Pris: 350.000 kroner

  9. Frederik III, 2 speciedaler 1649

    Solgt i november 2012
    Pris: 340.000 kroner

  10. Christian VII, piaster 1777, Kongsberg

    Solgt i maj 2012
    Pris: 335.000 kroner